Twee Belgische verdachten in het rechercheonderzoek naar de ongeregeldheden op 18 juli vorig jaar in Groesbeek, voorafgaand aan de oefenwedstrijd NEC-Germinal Beerschot, zitten sinds dinsdag in Nederland vast en worden verhoord. De twee verdachten, in de leeftijd van 22 en 24 jaar, werden aangehouden nadat zij zich vrijwillig op het politiebureau in Wijchen hadden gemeld. Zij zijn in verzekering gesteld en worden vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris van de rechtbank Arnhem. Zij worden verdacht van het plegen van openlijk geweld met zwaar lichamelijk letsel als gevolg, het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel met voorbedachte rade en meerdere mishandelingen.
Het Nederlandse Openbaar Ministerie deed via een Europees Arrestatiebevel een verzoek aan de Belgische autoriteiten voor de aanhouding en overlevering van zes verdachten van openlijke geweldpleging, zware mishandeling, diefstal met geweld en vernieling gepleegd op de 18e juli 2009 in Groesbeek. Op 11 februari werden vijf van hen in Antwerpen (B) aangehouden en vervolgens voor de Belgische onderzoeksrechter geleid, die hen in afwachting van de overlevering in vrijheid stelde. Twee van deze verdachten hebben zich nu vrijwillig gemeld. De procedures in België rond de overige verdachten lopen op dit moment nog.
Op 18 juli 2009 braken kort voor aanvang van de oefenwedstrijd NEC-Geminal Beerschot (Antwerpen) rellen uit. In het stadion van De Treffers begon een deel van deBelgische supporters onderling te vechten. Daarop trokken de vechtende supporters de tribune op en sloegen daar verschillende mensen uit het publiek. Vijf mensen raakten gewond, waarvan enkelen ernstig. Ook werden diverse vernielingen gepleegd.
Door politie en Openbaar Ministerie is een groot onderzoek ingesteld om de identiteit van de geweldsplegers vast te stellen, onder andere met behulp van camerabeelden. In het onderzoek zijn 21 aangiften opgenomen, de meesten voor openlijke geweldpleging en daarnaast een aantal voor vernieling en mishandeling. Tientallen getuigen zijn gehoord.
In het onderzoek wordt intensief samengewerkt met de Belgische autoriteiten. De politie heeft vorig najaar het dossier opgemaakt en ingezonden naar het Openbaar Ministerie.
Bron: Politie.nl