In NEC op Rapport geeft ForzaNEC na elk Eredivisieduel aan iedere speler die minstens zestig minuten speelt een rapportcijfer. Met nog vier wedstrijden op het programma dit seizoen, is er een duidelijke tweestrijd ontstaan aan kop van het klassement. Wat verder opvalt, is dat de aanvallers net als vorig seizoen een stuk minder goed presteren dan de rest van het team.

Opvolger Branderhorst

Vorig jaar werd Mattijs Branderhorst met enige afstand speler van het jaar van ForzaNEC, met een gemiddelde van 6.60. Het zou zomaar kunnen dat zijn vervanger ook meteen zijn opvolger wordt. Jasper Cillessen heeft na dertig wedstrijden namelijk een gemiddelde van 6.66. Oussama Tannane is echter technisch gezien de nummer één met ook een gemiddelde van 6.66 en 0,0048 hoger dan Cillessen. Verder is er een duidelijke topvijf zichtbaar. Ook Philippe Sandler (6.50), Dirk Proper (6.45) en Iván Márquez (6.33) scoren hoog. Daarbij valt op dat Proper zijn gemiddelde sinds de winterstop enorm heeft opgekrikt en Márquez juist behoorlijk gezakt is.

Aanvallers scoren laag

Net als tijdens de winterstop zijn de drie meest gebruikte aanvallers, Magnus Mattsson, Nany Dimata en Elayis Tavsan de laagstbeoordeelde NEC’ers. Bart van Rooij, Lasse Schöne en kersvers FC Utrecht-aanwinst Souffian El Karouani scoren allen rond de 6 gemiddeld. Calvin Verdonk (6.17), Joris Kramer (6.15), Mikkel Duelund (6.00) en Ibrahim Cissoko (5.56) hebben allen negen keer meer dan 60 minuten hebben gespeeld, maar om in aanmerking te komen voor een plek in het algemeen klassement, moeten spelers tenminste de helft van de wedstrijden gespeeld hebben, vijftien in dit geval.

Beste en slechtste wedstrijden

Als we het gemiddelde nemen van alle spelers per wedstrijd, heeft NEC volgens ForzaNEC haar beste spel gespeeld in de 3-1 overwinningen tegen FC Emmen (7.18) en RKC Waalwijk (7.14) in speelrondes 17 en 26. Het 1-1 gelijkspel tegen Ajax (6.95) completeert het podium. NEC speelde dus zeker niet het beste in haar overwinningen. Zo is het 0-0 gelijkspel tegen FC Utrecht in september bijvoorbeeld hoger beoordeeld dan de 6-1 tegen RKC. En zo zijn de 1-0 nederlagen tegen FC Twente en Ajax beter beoordeeld dan de 1-0 overwinning op FC Groningen (5.81) afgelopen week. Met afstand de slechtste wedstrijd van het seizoen is pijnlijk genoeg de thuiswedstrijd tegen Vitesse (4.62).

Vergelijking

Ook Voetbal International beoordeelt elke week de spelers van NEC, ook met behulp van data. Daar is Jasper Cillessen, die voor zijn afgang tegen Vitesse in de toptien beste spelers van de competitie stond volgens VI, de nummer één met een 6.57. Lasse Schöne scoort daar een stuk hoger dan bij ForzaNEC, met een 6.40 gemiddeld. De derde plek wordt gedeeld door Oussama Tannane en Dirk Proper (6.38).

Zo zie je maar: het geven van cijfers is niet zomaar gedaan. Ook binnen de redactie van ForzaNEC zijn we het zo nu en dan niet eens met elkaar. We horen daarom ook graag van jullie: wie zou een hoger cijfer verdienen? Of zijn er juist spelers die je wat plaatsen omlaag zou halen? Laat het weten!