In NEC op Rapport geeft ForzaNEC na elk Eredivisieduel aan iedere speler die minstens zestig minuten speelt een rapportcijfer. Na veertien wedstrijden voor de winterstop en met het WK in Qatar voor boeg kunnen we een voorzichtige balans opmaken. Wie maken er indruk en wie moeten er in 2023 nog flink aan de slag om hun gemiddelde op te krikken?

Uitblinkers

Na de eerste seizoenshelft is het duidelijk dat er tot nu toe drie spelers boven de rest uitsteken. Iván Márquez bezet, met name door een indrukwekkende seizoensstart, de derde plek in het algemeen klassement. Zijn gemiddelde van 6.64 wordt maar net overtroffen door assistkoning Oussama Tannane (6.67). De creativiteit en de kansen kwamen tot nu toe vooral van hem en dat is te zien in zijn gemiddelde. Maar bovenaan staat Jasper Cillessen. Met zijn optredens tegen AZ en FC Utrecht als hoogtepunten, staat Cillessen momenteel op een 6.77 gemiddeld. Duidelijk uit vorm, dus.

Aanvallers ondermatig

Het is de afgelopen anderhalf jaar dat NEC in de Eredivisie speelt een terugkerend thema: de aanvallers spelen ondermaats. Mikkel Duelund heeft zijn gemiddelde van een 6.13 vooral te danken aan zijn sterke optreden tegen FC Volendam in speelronde 2, maar zakte daarna ver terug. Magnus Mattsson (5.81) en Elayis Tavsan (5.46) zullen ook niet tevreden zijn. De spitsen zijn zeer vergelijkbaar: Nany Dimata staat op een nipte voldoende (5.50), terwijl Pedro Marques daar net onder zit (5.30).

Backs met ups en downs

Bart van Rooij en Souffian El Karouani, twee spelers uit de eigen jeugd, hebben een wisselvallig seizoen. Waar Souf matig aan het seizoen begon en pas recent zijn vorm begon terug te krijgen, was bij Van Rooij een tegenovergesteld patroon te zien. Met een 5.86 en een 5.82 respectievelijk staan ze in de middenmoot. Dirk Proper is redelijk constant en staat op een 6.12, wat hem in de topvijf brengt.

Beste wedstrijden

Verrassend genoeg is de 6-1 overwinning op RKC Waalwijk niet de beste wedstrijd van het seizoen, mede doordat de eerste helft nog wel te wensen overliet en het gegeven dat RKC bijna de hele wedstrijd met tien man speelde. De 1-4 overwinning op FC Volendam is daarentegen een logische vervanger. Voor die wedstrijd kregen de spelers van NEC een 6.86 gemiddeld. Dit geldt overigens ook voor de 0-0 tegen FC Utrecht. De slechtste wedstrijd van het seizoen is met afstand de 2-0 nederlaag tegen Sparta Rotterdam. Toen was het gemiddelde cijfer een 4.96.

Vergelijking met VI

Ook Voetbal International beoordeelt elke week de spelers van NEC, ook met behulp van data. Zij komen met een andere topdrie: Marquez is daar de koploper, terwijl Cillessen en Lasse Schöne de rest van het podium vullen. Verder valt op dat VI El Karouani en Van Rooij een stuk hoger beoordeelt dan ForzaNEC. Duelund en Tannane worden juist lager beoordeeld.

Zo zie je maar: het geven van cijfers is niet zomaar gedaan. Ook binnen de redactie van ForzaNEC zijn we het zo nu en dan niet eens met elkaar. We horen daarom ook graag van jullie. Wie zou een hoger cijfer verdienen? Of zijn er juist spelers die je wat plaatsen omlaag zou halen? Laat het weten!

Foto: Rob Koppers