Philippe Sandler is zondag ‘gewoon’ inzetbaar voor NEC in het duel met Ajax. Dinsdagavond was de zitting over het beroep van de aanklager betaald voetbal tegen het seponeren van de rode kaart van Sandler in de bekerwedstrijd tegen Feyenoord door de commissie van beroep. Sandler is ontsnapt doordat de aanklager het verkeerde ten laste heeft gelegd.

“De commissie van beroep oordeelt dat onvoldoende bewezen kan worden dat Sandler de bal opzettelijk met de hand c.q. arm heeft gespeeld, zoals hem ten laste is gelegd. Dit oordeel betekent niet dat er in het geheel geen sprake had kunnen zijn van strafbaar hands”, schrijft de KNVB. Strafbaar hands is elke vorm van hands die bestraft kan worden, al dan niet met enkel een vrije trap of strafschop.

De KNVB gaat verder: “Andere vormen van strafbaar hands (zoals bijvoorbeeld het raken van de bal met de hand/arm door het op onnatuurlijke wijze groter maken van het lichaam) zijn door de aanklager niet ten laste gelegd. Daarover heeft de commissie van beroep zich in dit geval dan ook niet kunnen uitlaten”, verklaart de KNVB. Daarmee lijkt het aan te geven dat de aanklager de verkeerde termen heeft gebruikt in zijn beroep en NEC daarom goed wegkomt in deze zaak.

Dat blijkt ook als je de spelregels erbij pakt. ‘Als een speler de tegenpartij een doelpunt of een duidelijke scoringskans ontneemt door strafbaar hands te maken, dan wordt de speler van het speelveld verwijderd, ongeacht de plaats van de overtreding.’ Het is dan dus irrelevant of er sprake is van hands op natuurlijke of onnatuurlijke wijze.

Ajax

NEC leek in de wedstrijd tegen Feyenoord lang met de overwinning naar huis te gaan, maar door de rode kaart van Sandler kantelde Feyenoord de wedstrijd uiteindelijk na penalty’s om. Zondag is Ajax de tegenstander van NEC. Voor Sandler een mooi weerzien met de club, waar hij de jeugdopleiding doorliep. Om kwart voor vijf fluit scheidsrechter Jochem Kamphuis voor de aftrap in de Johan Cruijff Arena.

Foto: Rob Koppers