De transferperiode zit erop en dat betekent dat de selecties tot de winterstop vastliggen. NEC onderging deze zomer een heuse metamorfose. Zo vertrok onder meer smaakmaker Oussama Tannane en moest technisch directeur Carlos Aalbers aan de bak om alle posities (dubbel) bezet te krijgen.

Na afloop van vorig seizoen keerde huurlingen Anthony Musaba, Andri Baldursson en Nany Dimata terug naar hun clubs. Verder liepen acht spelers uit hun contract: Mattijs Branderhorst, Ilias Bronkhorst, Terry Lartey Sanniez, Iván Márquez, Souffian El Karouani, Jordy Bruijn, Matthias De Wolf en Joep van der Sluijs.

Zij waren echter niet de enige die NEC achter zich lieten. De Nijmegenaren kregen een niet te weigeren bod op Ibrahim Cissoko, die voor 3 miljoen euro verkocht werd aan Toulouse FC. Daarmee werd de jonge buitenspeler in een klap de nummer drie op de lijst met duurste verkopen van NEC, met alleen Björn Vleminckx (3,3 miljoen) en Jasper Cillessen (3,2 miljoen) boven hem. Daarnaast werd ook smaakmaker Tannane verkocht. Hij had een clausule in zijn contract staan waardoor hij voor een gelimiteerd bedrag mocht vertrekken. Het Qatarese Umm-Salal maakte hier dankbaar gebruik van.

Verder werd Joris Kramer verkocht aan Go Ahead Eagles, had Beerschot een optie tot koop op Thibo Baeten die zij gelicht hebben en werd Guus Gertsen verhuurd aan TOP Oss.

Eerste aanwinsten

Nog voor het vorige seizoen goed en wel was afgelopen, presenteerde NEC de eerste nieuwe spelers. Zo mag je toch wel zeggen dat de club gestunt heeft met de komst van Sontje Hansen. De 21-jarige vleugelspeler werd transfervrij overgenomen van Ajax, waar hij in de jeugd te boeken stond als een van de grootste talenten. Door blessureleed kon hij dat tijdens zijn laatste jaren in de Amsterdam niet meer laten zien. Daarnaast was de laatste speelronde nog niet gespeeld of Mees Hoedemakers werd gecontracteerd. De 25-jarige middenvelder was transfervrij nadat zijn contract bij het gedegradeerde Cambuur Leeuwarden afliep.

Het duurde een maandje maar toen kwam de derde zomeraanwinst binnen. Lars Olden Larsen verkoos een transfer naar NEC boven een langer verblijf bij Zweedse kampioen BK Häcken. De Noorse buitenspeler kon met de Zweedse club de voorronde van de Champions League in, maar ‘het was voor hem een droom om in Nederland aan de slag te kunnen gaan.’

Terugkeer

NEC zette deze zomer in op gerichte aankopen om zo mee te gaan doen om de play-offs voor Europees voetbal. Om die ambities kracht bij te zetten werd de terugkeer van een oude bekende aangekondigd. Bram Nuytinck werd gecontracteerd en kwam transfervrij terug naar De Goffert van het Italiaanse Sampdoria.

Wat volgde was een peloton aan huurlingen. Zo spelen Youri Baas (Ajax) en Mathias Ross (Galatasaray) dit seizoen in het rood-groen-zwart, terwijl spelers als Rober González, Brayann Pereira en Koki Ogawa misschien wel langer in Nijmegen blijven. Zij zijn allen gehuurd met een optie tot koop.

Japanse tour

Vooral de komst van Ogawa was een opvallende. De 26-jarige spits wordt gehuurd van Yokohama FC met een optie tot koop. Op het tweede niveau in Japan scoorde hij aan de lopende band en na de promotie naar de J-League ging hij daar rustig mee verder. In zijn eerste twee duels voor NEC was Ogawa ook gelijk trefzeker. Dit beviel Aalbers blijkbaar goed, want ook Kodai Sano werd naar Nijmegen gehaald. Het 19-jarige talent komt ook van het tweede niveau van Japan en lijkt gehaald te zijn met het oog op de toekomst.

Tot slot werd er na de matige seizoensstart van de Nijmegenaren nog een grote naam naar De Goffert gehaald. Ondanks twee goals van Ogawa stond NEC na twee duels nog op nul punten en dus moest er een goalgetter komen. Deze kwam er in de naam van Bas Dost. De boomlange spits mag samen met de Japanner gaan uitvechten wie in de punt van de Nijmeegse aanval komt te staan. Of wellicht wel allebei?

Op Deadline Day kwam er nog een versterking voor de selectie van Rogier Meijer. Alexis Tibidi wordt komend seizoen gehuurd van het Franse Troyes AC en moet de trainer van meer keuzes voorzien in de aanval. Meijer hoopte nog op een extra verdediger, maar die kwam er niet meer. Wellicht dat er nog een transfervrije speler gehaald wordt, aangezien dit ook buiten de transferperiode nog kan.

Bekijk hier alle mutaties van afgelopen zomer.

Foto’s: Orange Pictures