Sinds afgelopen nacht twaalf uur is de transferperiode afgelopen. In Nijmegen bleef het op ‘Deadline-Day’ rustig zonder inkomende of uitgaande transfers, en dat kan wel een verrassing genoemd worden. Want hoewel het er op leek dat Ole Romeny het seizoen zou vervolgen bij NAC Breda, bleef de spits gewoon in Nijmegen. Technisch directeur Ted van Leeuwen werpt daarnaast zijn blik op zijn eerste transferperiode in Nijmeegse dienst, “de meest bizarre ooit.”

Ook spelers als Elayis Tavsan en Jonathan Okita, van wie aan het begin van de zomer werd verwacht dat ze zouden vertrekken, zijn nog altijd te bewonderen in De Goffert. De enige twee spelers van NEC met een doorlopend contract die Nijmegen verlieten deze zomer zijn Thibo Baeten en Kevin Bukusu. De Belgische spits scoorde in de voorbereiding nog veel, maar werd toch verhuurd aan Torino uit Italië. Over Bukusu kwam maandag meer duidelijkheid: de centrumverdediger komt komend seizoen op huurbasis uit voor Helmond Sport.

Thibo Baeten in de oefenwedstrijd tegen de amateurs van NEC, waarin hij zes keer (!) wist te scoren. Foto: Rob Koppers.

Aanwinsten

Al snel na de fantastische overwinning op NAC waardoor de Eredivisie een feit was, kwam de eerste transfer naar buiten. De multifunctionele Ilias Bronkhorst kwam over van Telstar en was hiermee ook de eerste aanwinst in het Ted van Leeuwen-tijdperk. Niet lang daarna werd er een speler vastgelegd waar elke NEC-fan van droomde. Lasse Schöne keerde terug naar De Goffert. In het kielzog van Schöne kwamen er nog twee Denen naar Nijmegen: Mikkel Dueleund en Magnus Mattsson. Tussendoor werd de komst van goalie Danny Vukovic ook bekendgemaakt.

Mede door de blessure van Rens van Eijden was de spoeling in de Nijmeegse defensie erg dun. Er moesten dus een paar verdedigers bijkomen en dat gebeurde ook. Met Ivan Marquez en Rodrigo Guth werd een mix van ervaring en jeugdigheid gehaald en aan het einde van de transferperiode kwam oude bekende Calvin Verdonk ook nog naar Nijmegen toe. Hij moet de strijd aangaan met Souffian El Karouani.

Ivan Marquez is tot nu toe een echte sterkhouder bij NEC achterin. Foto: Orange Pictures.

In de tussentijd kwamen er nog twee spitsen naar NEC. Eentje daarvan is Pedro Ruiz. Hij werd opgeleid door Real Madrid en wordt nu door NEC voor twee seizoenen gehuurd van Olympique Marseille. De andere spits die naar Nijmegen kwam is nu al een publiekslieveling. Ali Akman werd begin augustus voor een seizoen gehuurd van Eintracht Frankfurt en de jonge Turk is erop gebrand om dit seizoen De Goffert in vuur en vlam te zetten. Tot nu toe gaat dat erg goed met twee doelpunten na drie speelrondes.

Akman NECPEC Orange
Ali Akman na zijn eerste treffer in De Goffert in de 2-0 overwinning op PEC Zwolle. Foto: Orange Pictures.

Niet over een nacht ijs

Gisteravond zat Ted van Leeuwen nog in de ‘Transfer Deadline Day’ livestream van FC Afkicken om te praten over de selectie en hoe hij denkt over de afgelopen transferperiode. “Kijk, als je van de zevende plek in de eerste divisie naar de Eredivisie gaat, dan moet je wel wat doen. We moeten dit nu laten betijen en zien hoe dit elftal zich vormt. Het is een beetje als ijs van één nacht en laat dat maar even wat dikker worden. Dan zien we in de winter of we ergens verder moeten bouwen of dat het ergens lekt. De voorbereiding is niet vlekkeloos gegaan met late binnenkomers en corona-gevallen noem maar op.”

Over het algemeen heeft Van Leeuwen de ‘meest bizarre’ transferzomer ooit meegemaakt. “Dat komt vooral door de onwaarschijnlijk trage voortgang van alles. Hele simpele transfers duurden een eeuwigheid. Volgens mij hebben juristen voor het eerst in de geschiedenis meer verdiend dan zaakwaarnemers. Clubs opereren financieel voorzichtig en dat zie je terug in veel huurconstructies. Wij hebben voor Mattsson en Bronkhorst een transfersom betaald en de rest was transfervrij of hebben we gehuurd.”

Bij FC Afkicken waren ze behoorlijk onder de indruk van een aantal grote namen die door Van Leeuwen naar Nijmegen zijn gehaald. “Vukovic had een moeilijke tijd achter de rug, maar dat was zo goed als opgelost en hij wilde terug naar Europa. Als je dat toevallig weet dan kun je daar op inspelen. Duelund kende ik nog uit een ver verleden in Denemarken. Hij heeft drie keer corona gehad en is geblesseerd geweest, dus dan blijft het een gokje. Maar dat hoort erbij. Die spelers probeer je uit te deuken en weer een glanzende bolide van te maken, zeg maar”, sluit Van Leeuwen op geheel eigen wijze af.

Wie denk jij dat de grootste aanwinst van NEC gaat zijn dit seizoen?

Foto’s: Rob Koppers en Orange Pictures