De transfer die Anthony Limbombe afgelopen zomer maakte van Club Brugge naar FC Nantes heeft gezorgd voor gefronste wenkbrauwen in België en Frankrijk. Vooral de rol van zaakwaarnemer Mogi Bayat, die onlangs nog de hoofdrolspeler was van een groot corruptieschandaal in België, is op z’n zachtst gezegd dubieus te noemen.

Limbombe speelde tussen 2014 en 2016 voor NEC en ging in de zomer van 2018 voor naar verluidt acht miljoen euro naar Nantes. Sporitef werden er al vraagtekens bijgezet, aangezien eerder een transfer naar de Premier League niet doorging en Nantes een middenmoter in Frankrijk is terwijl Brugge in de Champions League uitkomt.

Nu meldt de Franse sportkrant L’Equipe dat zaakwaarnemer Bayat de helft van de tekenbonus van Limbombe (drie miljoen euro) in zijn eigen zak heeft gestopt. Dat mag niet volgens de Franse wet. Zaakwaarnemers mogen maximaal tien procent van de volledige transfervergoeding ontvangen, maar die wet zou dus zijn omzeild. Limbombe werd in november door de politie ondervraagd over de kwestie.

Bayat zou er een bijzondere relatie met Nantes-voorzitter Waldemar Kita op nahouden. De twee deden de afgelopen jaren al vaker zaken. De verwachting is ook dat Bayat in januari weer in actie kan komen. Limbombe heeft bij Nantes nog niet overtuigd en zou alweer mogen vertrekken.

Foto: Rob Koppers