Het weekend staat voor de deur en het aftellen naar de derby kan nu écht beginnen. Zondagmiddag om 12:15 uur is het zover: NEC – Vitesse. Om helemaal in de juiste sfeer te geraken neemt ForzaNEC je mee langs een aantal van de mooiste spandoeken van de Nijmeegse supporters.

Hier valt niets te halen2012 – 2013

Om te beginnen dit doek uit 2013. Dit intimiderende spandoek hing tien jaar geleden voorafgaand aan de derby en straalt precies de Nijmeegse strijdvaardigheid uit. Een hond met de tanden bloot, klaar om het gevecht aan te gaan met iedereen die langs hem wil. Dit in combinatie met een tekst die NEC zondagmiddag vanaf de eerste minuut moet uitstralen: hier valt niets te halen.

We’re gonna win this, you’re not – 2013 – 2014

Dit prachtige doek van ook alweer tien jaar geleden mag natuurlijk niet ontbreken in de lijst met mooiste spandoeken voor de derby. Een heerlijk spandoek dat het vuurtje lekker opstookt op de tribunes met de grimmige doodshoofden. De tekst op het doek spreekt uiteraard weer boekdelen: de drie punten blijven in Nijmegen. Laten we hopen dat dit zondag ook het geval is.

Grijp ze bij de strot – 2011 – 2012

Dit spandoek uit 2011 is wellicht simpeler dan de voorgaande, maar hierom niet minder iconisch. Het doek staat wederom precies voor de Nijmeegse vechtersmentaliteit, maar de cartooneske stijl maakt wel duidelijk dat de boodschap metaforisch is. Al interpreteerde Oussama Tannane deze wellicht iets te letterlijk bij de vorige editie, wat hem op een rode kaart kwam te staan.

Een paar jaar later… – 2010 – 2011

Minder gericht op de fans of spelers, dit spandoek confronteert de rivaal vooral met het slechte financiële beleid. Meermaals werd Vitesse gered door ingrijpen van de gemeente of door een overname van kapitaalkrachtige investeerders. Zo ook in 2010, toen de Georgische zakenman Merab Jordania de club van de financiële ondergang redde. De NEC-fans deden destijds de voorspelling dat Vitesse na een aantal jaar terug bij af zou zijn. Het roerige seizoen wat de Arnhemmers beleven bewijst het gelijk van de Nijmegenaren.

Over de Waal – 2015 – 2016

Een spandoek met historisch besef. De Romein met een kanon in het prachtige Nijmegen onder een strak blauwe hemel staat in schril contrast met een uitgehongerde meneer in een grauw, kapot Arnhem. Dit doek verwijst naar het Romeinse verleden van Nijmegen, die de Waal niet overstaken, samen met de bevrijding van Nijmegen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, waar men aan de Rijn nog een winter op moest wachten.

Gelders trots – 2016 – 2017

Een absolute klassieker uit 2016. Dit kunstwerk is minder gericht op de aartsrivaal, des te meer op de eigen club. We zien publiekslievelingen als Jeffrey Leiwakabessy en Bram Nuytinck vergezeld door het wapen van de stad en het eigen logo. Deze editie eindigde in een gelijkspel, maar het doek verdiende de hoofdprijs.

Welk spandoek vind jij het mooiste?
858 answers

Foto’s: Rob Koppers