Clubicoon Tini van Reeken is vrijdag op 83-jarige leeftijd overleden. Van Reeken geldt als één van de beste voetballers die NEC ooit gehad heeft. Hij staat op nummer twee van de topscorerslijst aller tijden van NEC.

Van Reeken is een NEC-icoon die moeiteloos tussen het rijtje Jan Peters, Sije Visser en Frans Janssen past. Alleen Janssen scoorde vaker voor de Nijmeegse club. Van Reeken was in 1967 met twee doelpunten in de play-offs verantwoordelijk voor de eerste promotie naar de Eredivisie van NEC. Van Reeken speelde 307 wedstrijden voor de club, waarin hij 107 keer het net vond.

Vorig jaar sprak onder andere Johan Derksen nog over Van Reeken. “Het is bizar dat hij nooit verder is gekomen dan NEC.” Van Reeken was een elegante voetballer die door zijn scorende vermogen ongekend belangrijk was voor NEC. Een paar jaar voor de promotie, zorgde Van Reeken er eigenhandig voor dat de club niet afdaalde naar de amateurs (1-0 tegen Oldenzaal).

Zijn techniek liet hij na zijn tijd bij NEC nog vaak zien in het zaalvoetbal. Van Reeken bleef zijn hele leven in het stadscentrum van Nijmegen wonen.

Foto: Rob Koppers