Dirk Lotgerink en Chiron Rengers zijn een leven lang NEC-supporter. In de rubriek Tikkie-Takka schrijven ze elkaar over alles wat met rood-groen-zwart te maken heeft.  

Nijmegen, 06-05-2024

Dag Chiron, Je zult niet waarderen wat ik je nu schrijf. Toch moet het volgende me van het hart, want je vraagt me om hulp bij teleurstelling. Wanneer je beste vrienden dat doen telt slechts de waarheid: alleen successupporters hebben een gevulde prijzenkast nodig om zich te identificeren met hun voetbalclub. Chiron, dit weet je toch? Ajacieden die vaak niet eens in Amsterdam wonen of mensen die – God redde hun ziel – voor goed voetbal naar een stadion komen. Mensen die NEC wel als een leuk uitje zien, maar over 30 jaar nog balen dat ze Ronnie Ruysdael misliepen op het fanplein in Rotterdam. Nee, zo ben jij niet.  

Leren genieten betekent leren leven, en NEC is daarbij niet de makkelijkste bron van levensvreugde. Als je tenminste wedstrijdresultaat koppelt aan levensdoelen. Doe dat niet! Daarnaast citeer je een wielrenner die ik niet ken, maar zoals je over hem schrijft lijkt het me een sympathieke jongen, die Arnaud de Lie. Hij helpt zijn vader uit de brand op de familieboerderij ondanks een dik contract bij zijn wielerploeg. Daar ben ik natuurlijk gevoelig voor, want mijn pa is ook mijn beste vriend. Samen met hem en veel andere vrienden, waaronder jij, bracht ik de hele dag van de bekerfinale door. Niet eerder zag ik hem zo gelukkig. Dat is toch het ware levensdoel? Na een verloren finale is er inderdaad niemand die zulke winst meteen ziet, ook ik niet. Maar blijven hangen in teleurstelling is pas echt voor verliezers. Voor supporters die NEC gebruiken als een shotje heroïne. Die wel vlug high, maar liever weer van de verslaving af willen zijn.

‘Mensen die tegen hun verlies kunnen dienen van sportbeoefening te worden uitgesloten’, schreef Tim Krabbé volgens mij in De Renner, om maar bij het wielrennen te blijven. Een fraai citaat dat me doet denken aan jouw winnaarsmentaliteit, maar je hebt er natuurlijk geen reet aan als supporter. Herpak jezelf, kijk op therapeutische basis sfeerbeelden terug uit de Kuip en drink bier met je vrienden op vak M. Of ga jij voortaan tuinieren op dagen dat NEC speelt?  

Sterkte bij het rouwen, forza en hup, 

Dirk 

p.s. De Stier van Puurs, Bikkel, De Witte Tornado, de Kromme, San Marco, Pietje Bell, De Zwarte Meteoor. Bijnamen genoeg aan deze kant van de grens, amigo!