Dirk Lotgerink en Chiron Rengers zijn een leven lang NEC-supporter. In de rubriek Tikkie-Takka schrijven ze elkaar over alles wat met rood-groen-zwart te maken heeft.

Nijmegen, 27-09-2023

Dag Chiron,

‘Ga jij Eniesee op de muur spuiten?!’ Ik was op het terrein van NYMA bij Makersplaats en liep zomaar wat te schuumen toen ik opeens die vraag hoorde. Er was een workshop graffiti spuiten en een kind van amper 12 vroeg aan zijn vriendje of hij zijn liefde voor de club ging etaleren. De vraag van het broekie deed me denken aan jouw kwestie.

Maar waarom stel je mij een vraag waarop geen antwoord bestaat zolang we NEC’er zijn? Het leven is al lastig genoeg en dan wil jij weten waarom we, ook bij tegenslag, naar het stadion gaan? Misschien kun je je mijn hang naar nostalgie en voetbalromantiek herinneren. Misschien dat je nog weet dat mijn pa me ooit meenam en snap je dat ik die traditie in ere wil houden. Misschien dat ik NEC écht de allerbeste en de mooiste vind. Misschien dat ik ook maar gewoon bier wil drinken en af en toe kut wil roepen zonder meteen gecanceld te worden.

Hoe het ook zij, laten we als uitgangspunt voor de door jou aangevraagde filosofische beschouwing nemen dat de zin van het bestaan is dat we gaan. Want dat is sinds dit seizoen een understatement. Standaard een uitverkocht huis, volle uitvakken en een generatie nieuwe supporters die op het schoolplein niet meer juichen voor de grote drie maar voor NEC. ‘Tuurlijk doe ik Eniesee’, antwoordde de kunstenaar in wording, met een rode verfbus in zijn hand. ‘Jij niet dan?!’ Ik hoorde het gesprek en besefte dat die twee de komende dertig jaar ook naar De Goffert gaan, Chiron.

En ik vermoed dat ook zij zich gaan afvragen waarom ze in hemelsnaam zoveel geld betalen voor een steeds duurder wordende seizoenskaart. Misschien komen ze voor het prachtdebuut van Roefs tegen Utrecht, dat op zichzelf al een seizoenskaart waard was. Misschien komen ze voor de tifo van Legio en vak 080, al kom je in dat geval van een koude kermis thuis zondag.

Misschien komen ze voor bier, vriendschap, of de stand op de ranglijst. Is het antwoord eigenlijk belangrijk? Maakt het uit waarom we gaan? Volgens mij is het alleen belangrijk dát we gaan. 

Ik zie jou in elk geval tegen Vites en houd je fakkels op zak maat, want we winnen gewoon met 3-0, zonder elend. 

Haije!

Dirk