Dirk Lotgerink en Chiron Rengers zijn een leven lang NEC-supporter. In de rubriek Tikkie-Takka schrijven ze elkaar over alles wat met rood-groen-zwart te maken heeft.

Makkum, 12-09-2023

Hola Dirk!

Wat een prachtige avond, die Gelderse Voetbalquiz. Totaal nutteloze feitjes over alliteratievoetballers, overeenkomende initialen bij Manchester United en de overeenkomst tussen Cantona en Valderrama. Die laatste is dan nog wel een beetje cult, maar de rest van de quiz was dat zeker niet.

Ergens was ik op een gegeven moment verbaasd: hoe kan een groep voetbalsupporters zichzelf in de Goffert zo serieus nemen? Het voelde niet des NEC. En dat was het natuurlijk ook niet. Al waren er wel verschillende coryfeeën aanwezig met een duidelijk Nijmeegse link, het doel was duidelijk: zoveel mogelijk punten halen.

Die combinatie voelde heel onnatuurlijk. Een voetbalsupporter is nooit in de Goffert neergestreken omdat hij zoveel mogelijk punten wil halen. Dan was je namelijk nooit NEC’er geworden. Achteraf dacht ik vooral: wij stonden qua bierconsumptie in ieder geval bovenaan en dat is wat echt telt! Overigens een zeer makkelijke redenatie als je bij de slechtste 10% van de avond hoort.

En toch, vriend Dirk, is precies die vreemde combinatie al jarenlang bij mij een groot vraagteken. Kom ik nou bij NEC voor de vriendschap, het praatje pot en de eendracht? Of wil ik het allerliefste zo hoog mogelijk eindigen zolang het maar op een Nimweegse manier gebeurt?

Bij zo’n quiz kan ik het prima scheiden. Kennelijk is de liefde voor gezelligheid en pils groter dan het goede resultaat. Toch maak ik mezelf al jarenlang wijs dat het voor NEC net zo geldt? Europees voetbal? Ben ik bij. Degradatie? Geen wedstrijd gemist. Maar toch, ik baal weer na zo’n seizoensstart en ik krijg er niet de vinger op.

Ik hoop dat jij eens lekker met Panza en de kids kan gaan wandelen en een filosofisch antwoord kan dichten. Dan loop ik morgenochtend hier op vakantie nog een rondje over het strand. Want waar ik nog weleens kan wakker liggen van een potje voetbal, trekt Anna Zola zich nergens wat van aan. Of NEC nou wint of verliest, slapen doet ze al maanden niet.

Hou je haaks,

Chiron