In Tikkie-Takka schrijven Dirk en Chiron elkaar wekelijks over hun liefde voor Nijmegen, NEC en alles daaromheen. Met een vrolijke noot en sarcastische blik sparen ze niemand, laat staan elkaar. Ze delen één gevoel: zelfs vier jaar ploeteren in Eerste Divisie is geen reden om niet meer van het rood-groen-zwart te houden.

Ha Chiron,

Mijn excuses voor de vertraging in de correspondentie. Het kwam door een groene lijn die sinds een paar weken door het centrum van Nijmegen loopt. Heb je die ook al gezien? De bedoeling is dat je langs die mislukte zijlijn wandelt en ondertussen belangrijke plekken in de stad te zien krijgt. Dat deed ik.  Maar eerst werd ik duizelig van de kronkel die de dronken lijnentrekker had aangebracht en vervolgens was’ie ineens weg.  Liep ik doelloos wat rondjes door m’n eigen stad. Niks mis mee, maar een paar dagen later werd-ie ineens weer recht. Tjonge, jonge. 15 duuzend piek hettie gekost. Ik moest er even van bijkomen. En waarom groen? Naar een gejat voorbeeld uit Nantes, blijkbaar. Hoewel ik voorstander ben van een goede jatklus ten opzichte van een slechte kopie, snap ik niet dat er geen fraaiere combie is gekozen. Waarom niet Nimweegs rood-zwart, bijvoorbeeld? Maar goed, ik ben ook een beetje verwend als het gaat om toertjes door onze stad.

Want afgelopen maand heb ik twee keer meegedaan aan de fietstocht die de mastodont onder onze supporters organiseert. René Bleumink, ik neem aan dat je hem kent. Vader van Yannieck, de 7- jarige held die 50 seizoenkaarten bij elkaar fietste door 100 ‘grote rondjes door de wijk’ te fietsen. Papa Bleum leert je in één middagje fietsen alles over de historie van onze club. Volgens mij kan jij als organisator van de Bloedkuulquiz weinig meer leren van onze geschiedenis, maar dan nog raad ik je aan om mee te fietsen. Om de gezelligheid, om de eendracht, om NEC. In het stadion is er qua sfeer op dit moment toch weinig te beleven, hoe vet is het dan om met vrienden, bekenden en minder bekenden, een mooie middag lol te beleven én de kern van onze club te leren kennen?

Of misschien wist je niet dat onze oprichter, Guus Lodenstein, 13-jaar was toen hij met wat vrienden in de onderstad besloot om een voetbalclubje op te richten. Gaaf toch? Toen wij zo oud waren zaten we achter de handtekening aan van Anton Janssen, maar onze founding fathers schreven zich in bij de Nimweegse voetbalbond om officiële wedstrijden te gaan ballen. Daar hebben wij 120 jaar later nog plezier van. Wat kun je nog meer doen om een standbeeld op stadionplein 1 te verdienen? Nou ja, behalve langs het geboortehuis van bovengenoemde held stop je op alle plekken waar NEC ooit heeft gevoetbald (en leer je waarom we geen standaard fusieclubje zijn en het oprichtingsjaar gewoon 1900 is). Voor een biertje en een bifiwurst wordt trouwens ook gezorgd. Echt waar, Chiron, meer dan sportieve prestaties dankt een club haar bestaansrecht aan de betrokkenheid van de supporters en volgens mij doen we op dat gebied mee in de top van Nederland. Bovendien zijn die prestaties op het veld ook helemaal niet zo beroerd. Jong Ajax aan de zegekar in de laatste minuut, Volendam van de mat geveegd in eigen huis. Ik weet wel dat het allemaal jongetjes waren in die rood-witte shirtjes en dat die beloften de competitie vervalsen, maar volgens mij is onze gemiddelde leeftijd ook 17, dus wat dat betreft was het een prima potje.

Enfin. Hoe staat het er allemaal voor bij jou? In welke poule zit jij en wanneer mag jij naar het stadion? Ik ga zondag voor het eerst. Kan ik met eigen ogen aanschouwen hoe goed onze talenten zijn. En ik neem aan dat Barreto dan weer meedoet. Slim van hem he, alleen de belangrijke wedstrijden spelen?

Forza en hup,

Dirk

P.s. Zullen we aan Theo van Benthum vragen of hij nog zo’n karretje heeft staan om lijnen te trekken? Alleen de kleuren van de passie en het mysterie ontbreken nog naast dat groene geval en ik ken de route!

Lees hieronder alle edities van Tikkie-Takka:
Tikkie-Takka #1: Bier, buitenland en Bottendaal
Tikkie-Takka #2: Rock-paper-scissors en 10-0 voor NEC
Tikkie-Takka #3: Straelen, culthelden en het Wilco-jaar
Tikkie-Takka #4: De eerste keer
Tikkie-Takka #5: Terugkerende helden, een feest?!