Dirk Lotgerink en Chiron Rengers zijn een leven lang NEC-supporter. In de rubriek Tikkie-Takka schrijven ze elkaar over alles wat met rood-groen-zwart te maken heeft.

Drunen, 6 juni 2023

Wow, Dirk!

Wat is er met jou gebeurd? Normaal maakt het vaderschap mensen positiever en lichter. Ik heb Louis van Gaal even gebeld en hij omschreef jou met de woorden: ‘El Guero? Nunca Negativo, siempre positivo!’. En nu ben jij ineens diegene met de kritische en donkere blik? Daar ga ik natuurlijk even grandioos misbruik van maken om mijn eigen positiviteit ten toon te spreiden.

Want, beste Dirk, wanneer hadden wij eerder (ruim voor) begin juni al twee topaankopen gepresenteerd? Om te beginnen met Mees Hoedemakers. Heerlijke voetballer. Type Schöne, type Proper. Die hebben we inderdaad al, maar Lasse wordt ook een dagje ouder en Proper eigenlijk al snel te goed. Met Hoedemakers haal je zo’n typisch AZ-jeugdexponent binnen. Goede, Noord-Hollandse kop. Zo eentje waar de wind regelmatig doorheen waait, maar dat zijn haar alsnog goed zit door dat olijke koppie eronder. Zoals al die AZ-jochies is het zo’n ideale schoonzoon, eentje waarvan wij het prima vinden als Anna Zola of Lizzie ermee thuiskomt over een jaartje of twintig. Maar dat betekent ook: handig aan de bal en intelligent.

Normaal is het ‘not done’ om iets over de intelligentie van collega’s te zeggen, maar soms heeft de mediatraining bepaalde spelers nog niet monddood gemaakt. Volgens velen ben ik iets te fervent volger van de Ajax-jeugd, maar je houdt er wel leuke verhalen aan over. Kian Fitz-Jim zei het volgende over een andere toekomstige NEC’er: ‘Hij heeft even een mindere periode gehad, maar komt er nu weer aan. Hij passeert makkelijk en is heel snel. Hij is misschien niet zo slim buiten het veld, maar op het veld merk je daar niks van. Ik moet oppassen dat ik hem niet ga afkraken, maar soms als je met hem staat te praten, weet hij niet wat je bedoelt. Het is gewoon geen hele slimme jongen.’

Het gaat hier over Misjonne Juniffer Naigelino Hansen. Sontje voor vrienden en familie, dus laten wij hem ook maar zo noemen. En waar ik normaal ontzettend hou van intelligente voetballers, vind ik dat bij aanvallers nu net het minst interessante aspect. Ooit voetbalde ik zelf met een ‘geen hele slimme jongen’, maar hij werd ook nooit zenuwachtig als hij een kans moest afmaken, want denken kon hij niet. Enige wat wel handig is? Snappen wat buitenspel is, maar dat lukt na 10 jaar Ajax-jeugd vast wel. Tel daarbij op meer dan 70 wedstrijden voor Jong Ajax, Europees Kampioen o17, topscorer Wereldkampioenschap o17 en dat hij de echte Ronaldo en Antoine Griezmann tot zijn fans mag rekenen en NEC heeft een geweldige slag geslagen.

Dat belooft wat voor de komende tijd. Nu elke zichzelf verklaarde transfergoeroe op Twitter van elk hersenspinsel een ware roddel kan maken. Ik kijk er naar uit. Het wordt een mooie zomer. Groet,
Chiron