Dirk Lotgerink en Chiron Rengers zijn een leven lang NEC-supporter. In de rubriek Tikkie-Takka schrijven ze elkaar over alles wat met rood-groen-zwart te maken heeft.

Nijmegen, 25 april 2023

Dag Chiron,

Was jij in Groningen afgelopen weekend? Wat een pleuriseind om vervolgens maar 18 minuten voetbal te kijken. Elend. Hoewel? Eigenlijk is de wedstrijd maar een hinderlijke onderbreking van het bier drinken. De gezelligheid die er in de bus is, wordt vaak snel omgeruild voor een waardeloze pot voetbal. Dit keer zag ik ook mooie filmpjes van vrienden die samen Nederlandstalige liedjes zongen. Dat is eigenlijk veel leuker dan je ergeren aan de valpartijen van Dimata, een pruttelcorner van Schöne of de zoveelste risicoloze wissel van Meijer.

Maar tijd om je aan bovenstaande te ergeren hadden mijn vrienden niet. Een puberale flapdrol keilde een pilsje tegen de grensrechter en huppetee, alle 890 NEC’ers weer naar huis. Wat vind jij van die nieuwe maatregel? Als je dit niet drie jaar lang streng handhaaft heeft het toch geen zin? Bovendien zouden daders moeten worden aangepakt, niet een heel stadion vol goedwillende supporters.

Wat dan wel zou helpen? Een samenleving waarbij gestrafte figuren zich moeten melden op het pliezieburo. En nee, een Engelse voetbalwet helpt niet. Iedereen die dat roept kun je voortaan betitelen als ongeïnformeerd, aangezien de Nederlandse regelgeving al vele malen strenger is dan de Britse. Enfin, FC Grunn – Eniesee wordt nu uitgespeeld zonder publiek en de uitslag zal bekend zijn voordat jou deze Tikkie-Takka bereikt. Ongeacht het scoreverloop is een eredivisiewedstrijd om dinsdagmiddag 15:00 natuurlijk volkomen kut.

Het initiatief van NEC om de pot in de Sint Stevenskerk te kijken is fraai en verdient wel lof. Sowieso zijn we de hele week te vinden in de Oecumenische kerk en jij gaat er zelfs de Jarda Podcast opnemen. Gaaf man! Het is te prijzen dat NEC de stad opzoekt en we de hele week zichtbaar zijn in hét icoon van Nijmegen. Ik ga daar mijn seizoenkaart verlengen en ik heb ook veel zin in die megaborrel op vrijdagmiddag. Weet alleen nog niet of ik erbij kan zijn want de kans is aanwezig dat ik opeens luiers moet verschonen.

Kan jij me trouwens uitleggen hoe dat moet? Dan bedenken we daarna wel even een oplossing voor die biergooiende malloten.

Haije!

Dirk