Dirk Lotgerink en Chiron Rengers zijn een leven lang NEC-supporter. In de rubriek Tikkie-Takka schrijven ze elkaar over alles wat met rood-groen-zwart te maken heeft.

Nijmegen 28-02-2023

Hej Chiron,

Er was eens een spits uit Finland die topscorer werd bij NEC. Ken je dat verhaaltje nog? Hij heette Antti Sumiala. Behalve een magische naam had hij een blonde bos met krullen waarmee hij over het veld paradeerde. Cultheld. Metalliefhebber. At het liefste de hele dag vlammetjes en was bevriend met de gokkast in het spelershome. Vies van een alcoholisch drankje was hij ook niet. In 1995 kwam hij als twintigjarige aanwaaien, na wat discutabele avontuurtjes bij Anderlecht, FC Pori en Emmen. Mensen zonder gevoel noemden NEC toen nog een lelijk eendje.

Het stadion met wielerbaan vonden jij en ik mooi, maar veel anderen afgrijselijk. Staantribunes waar gras op groeide werden door bezoekende teams verafschuwd. Ieder jaar degradatiekandidaat nummer één. Slechts een handjevol Nijmegenaren geloofde nog in rood-groen-zwart. Één van die volgelingen was ik en één van de redenen was Antti. Niemand droeg het balkenshirt zo mooi als onze nummer 10. Sumiala had schijt. Hij speelde, scoorde en dacht niet aan de buitenwacht. Zijn naam werd geschreeuwd in plaats van gezongen. Het geklap (3x!) dat daarop volgde klonk als tromgeroffel voor frontsoldaten.

Trainers van latere clubs – in totaal speelde hij bij 17 ploegen -zouden zijn karakter omschrijven als wispelturig, maar bij NEC tikte diezelfde twijfelaar er gewoon 14 balletjes in. Niet gek toch, voor een chronische laagvlieger? Ik herinner me Tom Egbers bij Studio Sport. Tussen namen als Ronaldo en Patrick Kluivert verscheen Antti ineens in beeld. ‘Topscorer deze week is Antti Sumiala, van NEC’, sprak Egbers tegen heel Nederland.

Die topscorer, beste Chiron, was afgelopen week te gast in de Goffert voor de pot tegen Volendam. Vraag me niet hoe het tot stand kwam, maar ik mocht hem van zijn hotel in de benedenstad naar het stadion rijden. Een soort jongensdroom. Voor de gein stopte ik onderweg even bij Café Piet Huisman om vrienden te verrassen. Sumi vond het geweldig. ‘I had my best time here. I love Nijmegen and Nijmegen still seems to love me’, zei de goaltjesdief. NEC won met 3-0 van Volendam en Antti was erbij.

De cirkel was weer even rond, het leven perfect. Wie zou jij weleens een keer naar de Goffert willen rijden?

Haije!

Dirk