Dirk Lotgerink en Chiron Rengers zijn een leven lang NEC-supporter. In de rubriek Tikkie-Takka schrijven ze elkaar over alles wat met rood-groen-zwart te maken heeft.

Drunen, 14 februari 2023

Ha die Dirk,

Op het moment van schrijven is het Valentijnsdag. Dag van de liefde. Ongetwijfeld zal deze brief jou te laat bereiken – maar goed, ik ben dan ook niet een anonieme aanbidder. Maar wat is er mooier dan iets of iemand de liefde te verklaren? En, ik heb het al eerder aangekondigd, Oussama Tannane is de gelukkige. Of nouja – zijn linkerbeen in ieder geval.

Woensdag, 8 februari iets na half 10. In het mooiste voetbalstadion van Nederland waar zoveel magische avonden zijn geweest. Weinig mooier dan de ietwat gedateerde Kuip belicht door de al even gedateerde lichtmasten. Grote linkspoten als Coen Moulijn, Willem van Hanegem en Robin van Persie schitterden hier. En natuurlijk József Kiprich: de ‘Tovenaar van Tatabánya’. Nu was daar de Tovenaar van Tétouan.

Via Bart van Rooij en Elayis Tavsan wordt hij vrijgespeeld. Het Legioen roept op tot “jagen, jagen, jagen”. Een ding is zeker. Slechts één van de 22 laat zich niet opjagen. Hij ís de jager. Altijd op zoek naar ruimte, met in de linkersok een passer en een winkelhaak. Een vrijmetselaar dus misschien. Een onafhankelijke geest in ieder geval. De ruimte wordt hem kort geboden. De opties zijn gelimiteerd. Pedro Marqués staat in de dekking bij drie Kameraden op links is Calvin Verdonk een optie. Een saaie optie. Hij is immers nog verder verwijderd van het vijandelijke doel dan de Tovenaar zelf. Maar dan snijdt hij naar binnen en begint te sprinten.

Niet de Tovenaar. Echt sprinten is niets voor magiërs. Zij zien ruimte. Scheppen ruimte. Met zijn ogen scant hij de omgeving en weegt alle opties af. De eerste aanraking en een korte versnelling. Dan de bal meenemen met de linkerbuitenkant. En nog een keer Buitenkant Links – Van Hanegem noemde zijn biografie zelfs zo, alvorens de bal vertraagt. De bal, dat ingewikkelde ronde ding, komt bijna onder het lichaam van de Tovenaar te liggen. Maar waar ruimte, creativiteit en techniek samen komen, wordt de Tovenaar een schepper.

Met de binnenkant van zijn voet geeft hij met militaire precisie een bal achter de vijandelijke linies. Rechtsback Pedersen draait om zijn as en weet dat het te laat is, Verdonk verzilvert een gouden pass. Een pass die je 100 keer kan zien en dat je alsnog iets nieuws ziet. Maar niet voor de tovenaar. Oussama Tannane had alles al doorzien.

Liefs,
Chi