Dirk Lotgerink en Chiron Rengers zijn een leven lang NEC-supporter. In de rubriek Tikkie-Takka schrijven ze elkaar over alles wat met rood-groen-zwart te maken heeft.

Drunen, 18 januari 2023

Ha Dirk,

Dank voor de felicitaties, maar volgens mij duurt het niet lang meer voordat ik jou zelfs twee keer mag feliciteren. Wat kan er toch veel gebeuren in een voetbalseizoen. Het moet lang geleden zijn dat we allebei raak schoten in één seizoen. Voordat het echt banaal wordt, over tot de voetbalorde van de dag.

Afgelopen zondag speelden we de derby tegen Vitesse. Ik weet niet hoe het komt, maar het ‘naar de derby toe leven’ wordt bij mij wel elk jaar minder. Sowieso heb ik het Gelredome niet meer van binnen gezien sinds Leroy George ons naar een historische overwinning knalde. De normalisatie is nog steeds ver te zoeken en om een dag lang als vee behandeld te worden, daar heb ik geen zin in. En ondanks dat de derby dan pas wat later begint te leven, is het op de dag zelf toch weer als vanouds: (on)gezonde wedstrijdspanning, de hoop dat we weer eens een driepunter pakken in Arnhem en het bewustzijn dat dit toch een van de grootste wedstrijden van het jaar is. Daar doet een alles-in-perspectief-zettend wezen van drie weken oud niets aan af. Expert-tip: in een draagzak op je borst kun je prima meeleven met een pot voetbal én een klein biertje drinken

Over de uitslag kan ik kort zijn: doordat we die Arnhemmers slechts bij de strot grepen, konden we ze de nek niet omdraaien. Met andere woorden, als Tannane zijn hoofd niet verliest, verliest NEC niet twee punten. De ode aan Tannane stond al klaar, maar hij krijgt nog wat extra tijd voor nóg een alinea vol liefde voor linkspoten en lof voor lepe balletjes.

In het kader van de eerdergenoemde normalisatie was het plan van de Arnhemse driehoek ook om slechts 400 uitsupporters toe te laten. Tegenwoordig nemen wij met gemak 600 man mee naar iedere willekeurige uitwedstrijd (hulde!). Verschillende supportersgroepen spraken een boycot uit (hulde!) en NEC ging mee met deze boycot (hulde!). Hoe jammer ook, als je je neerlegt bij dit soort maatregelen dan verandert er nooit iets uit. Ik zag op sociale media en de discussies in de kroeg wel veel stemmen opgaan: “wij niet, dan zij ook niet!”. Mijn voorstel zou tegenovergesteld zijn. Een vol uitvak (als uitverkopen Vitesse lukt) op 16 april! Een derby is pas af met meelevende supporters en gezonde rivaliteit. Daar doen ongezonde wedstrijdspanning niets aan af, de hoop op drie punten niets aan af; maar maakt het wel één van de grootste wedstrijden van het jaar.

Houdoe,
Chiron