Dirk Lotgerink en Chiron Rengers zijn een leven lang NEC-supporter. In de rubriek Tikkie-Takka schrijven ze elkaar over alles wat met rood-groen-zwart te maken heeft.

Drunen, 28-09-2022

Ha Dirk,

Was ik even lekker een lang weekend aan het pilsen met het voetbalteam in Boedapest? Jazeker! Wilde ik vast oefenen op de gebroken nachten die in december volgen? Jazeker! Heeft dat allebei met drinken te maken? Jazeker! En toch schrik je je, 2.5 maand voordat je vader wordt, toch de pleuris als je op je telefoon kijkt en rechtsboven het groene logo van WhatsApp een getal boven de 100 ziet.

Wat bleek? Er had geen verlossing plaatsgevonden in een ziekenhuis, maar NEC was wel verlost van Ted van Leeuwen. En dus explodeerden de WhatsApp-groepen. In april en mei van dit jaar schreef je er al over. Ted van Leeuwen was niet jouw TD. Niet alleen verzuimde hij tot op heden contracten te verlengen van onze jeugdspelers (Van Rooij, Proper, Odenthal) en jeugdhelden (Barreto), ook haalde hij een vracht aan nutteloze spitsen – met Bony als (geel-)zwarte bladzijde. Ook bracht Van Leeuwen geen geld naar de clubkas in zijn drie transferperiodes, wat een absolute noodzaak is voor NEC.

Succes heeft vele vaders, mislukking is een wees. Dus het aantrekken van Lasse Schöne, Jasper Cillessen en Ivan Márquez zal óók het succes van Van Leeuwen worden genoemd.  Desondanks wordt in veel gevallen ook het “langetermijnplan van NEC” genoemd, iets wat veel nauwer samenhangt met de gesprekken die spelers van Marcel Boekhoorn hebben gevoerd. Want hij was het, die vloog naar Valencia voor Cillessen, die sprak met Schöne. Ted van Leeuwen zagen ze namelijk nauwelijks bij NEC. Noch op het trainingsveld, noch op de academie. Hij keek zijn wedstrijden met Fred Rutten en vertrok weer met telefoon in de aanslag naar zijn voetbalstudio thuis.

Alleen Tannane was expliciet lyrisch over de TD. En de TD over hem. De voormalig journalist roemde het spel van de Marokkaanse middenvelder: ‘een deken van mystiek.’ Wat mij betreft had dit net zo goed over Van Leeuwen zelf kunnen gaan. Ken je die reclame nog van dat jochie dat zich afvraagt wie de man is die op zondag het vlees komt snijden. Dat was Van Leeuwen! Want iedereen vroeg zich af wanneer hij kwam en wat hij dan kwam doen.

Bij o.a. Twente, maar ook in Nijmegen gaan er zelfs geluiden dat hij zelf een graantje zou meepikken bij inkomende transfers. Vandaar de onverklaarbare spelers die ontspruiten uit zijn brein? Als ware het de onmogelijke doelpuntenproductie uit de voeten van Björn Vleminckx. Niemand kan het verklaren, maar uiteindelijk leverde het geld op. De vraag is alleen voor wie.

Hajje,

Chiron