Dirk Lotgerink en Chiron Rengers zijn een leven lang NEC-supporter. In de rubriek Tikkie-Takka schrijven ze elkaar over alles wat met rood-groen-zwart te maken.

Dirk!

Sinterklaas is het land uit, ik zie weer overal lampjes opdoemen – en dan bedoel ik niet die uit Eindhoven van afgelopen week – en dat kan maar één ding betekenen: lijstjes-tijd! De Top 2000, beste boek/film/podcast van het jaar, maar vooral: de mooiste goal van 2021, de mooiste wedstrijd van 2021, speler van het jaar 2021 en ga zo maar door. Nu is deze voor elke NEC-supporter natuurlijk makkelijk in te vullen. Uiteindelijk valt of staat alles met 23 mei van dit jaar.

Gaat het te ver om Jonathan Yula Okita Junior als verlosser met kindje Jezus te vergelijken? Ik weet het niet, maar ga het wel gewoon doen natuurlijk. Want wonderlijker worden ze nauwelijks geboren. Keulen, waar de meeste mensen het Duits machtig zijn, maar niet onze Jona. Okita spreekt beter Frans en Engels (in die volgorde). Daarnaast komt hij uit voor het land van zijn ouders (Congo), ondanks dat hij voornamelijk in de Belgische jeugdcompetities furore maakte. Een wereldburger, zo je wilt.

Maar een echte verlosser is natuurlijk niets zonder Jozef en Maria, de vader en moeder achter de Heiland. Maar wie zijn dit? Wie zijn de mensen achter de herder die zijn volk de juiste richting wees, naar het voetbalwalhalla dat Eredivisie heet. Uiteindelijk was het Rogier Meijer die Okita het leven gaf, nadat hij al 1000 maal was opgegeven door iedereen. Meijer kuste de voetballer in Okita weer wakker, na een ellenlange winterslaap. Maar als Meijer Maria is, dan is Ron de Groot toch wel Jozef. De noeste werker achter het succes, de pater familias van de stal.

Aangezien ik me niet ga wagen wie in dit kerst een os en een ezel moeten vertolken, blijven slechts de drie wijzen over. En wijzen, mogelijk uit het oosten, heeft Okita genoeg om zich heen. Hele entourages ‘bekommeren’ zich om het lot van onze verlosser. Maar waar ze in het kerstverhaal kindje Jezus goud, wierook en mirre brachten, willen deze wijzen alleen goud komen ophalen. Ik hoop dat Okita ook de rol van Judas kan vertolken, door deze zaakwaarnemers de rug toe te keren en nog minimaal een jaar zichzelf laat zien in het rood-groen-zwart.

Fijne feestdagen Dirk!

Chiron