Dirk Lotgerink en Chiron Rengers zijn een leven lang NEC-supporter. In de rubriek Tikkie-Takka schrijven ze elkaar over alles wat met rood-groen-zwart te maken heeft.

Hej Chiron,

Verlangde je naar pandemievoetbal, zoals je schreef? Nou, dat hebben we gekregen. Wat een shitzooi man, die lege tribunes. “Het geluid dat je hoort is niet een coronabandje zoals u uit het verleden kent”, zei de commentator van ESPN tijdens de wedstrijd tegen Groningen. Hij wilde duidelijk maken dat de herrie werd veroorzaakt door supporters onder de tribunes. Via schermen of door aan de hekken te hangen volgden zij de wedstrijd. Geen geouwehoer op onze vaste stek in vak M, geen sfeeracties van Legio Noviomagum.

Wel een topwedstrijd! De noorderlingen werden van de mat geveegd, gekkenhuus. Onze twee oude helden, Barreto en Schöne, speelden weergaloos en namen het team bij de hand. Brachten het naar een niveau waar we voor het seizoen om hadden gelachen als je had gezegd dat we nu zevende zouden staan in de eredivisie. Zevende! Het is tijd voor euforie, champagne en een blik op de agenda; wanneer is de loting voor Europees voetbal? Laten we de ellende gewoon even vergeten door te kijken naar de prestaties op het veld.

Dan zie je hoe acht (!) van de elf basisspelers vorig jaar nog liepen te ploeteren in de Keuken Kampioen Divisie, maar nu presteren alsof ze al jaren in de Eredivisie spelen. Toegegeven en vaker gezegd: NEC-supporter ben je niet voor het resultaat, want anders zouden we allemaal al jaren aan de antidepressiva zitten.

Maar het helpt wel als ‘de lijn waarlangs het leven zich afspeelt’, zoals onze gezamenlijke vriend en psycholoog Jeroen Alleman in een documentaire filosofisch zei, goede resultaten vertoont. Dan vergeet je even dat bouwvakkers en opzichters twintig jaar geleden iets teveel sigaretten rookten naast de cementmolen. Dan vergeet je dat er mensen zijn die de komst naar het Goffertpark verwarren met de film Fight Club. Dan prik je door oerwoudtaal van bestuurders zonder oplossing heen. Want als je wint, verandert zwart-wit vanzelf in rood-groen-zwart.

Forza en hup,

Dirk