In Tikkie-Takka schrijven Dirk en Chiron elkaar wekelijks over hun liefde voor Nijmegen, NEC en alles daaromheen. Met een vrolijke noot en sarcastische blik sparen ze niemand, laat staan elkaar. Ze delen één gevoel: zelfs vier jaar ploeteren in Eerste Divisie is geen reden om niet meer van het rood-groen-zwart te houden.

Bedankt Dirk, een prachtige herinnering! Ik denk dat er niet één iemand is met een rood-groen-zwart hart die geen kippenvel krijgt als je deze beelden ziet. Toch heb ik slecht nieuws voor je. Als we zo doorgaan, dan hebben we niets anders meer dan herinneringen. Het is al jarenlang zo, maar nu ook maar eens in de cijfers uitgedrukt: we zijn ten dode opgeschreven. Samen met Sander ben ik in de jaarcijfers gedoken en hebben we nog wat kritische vragen gesteld. De vragen brachten antwoord. Een eerlijk antwoord zelfs, maar het bevredigde nauwelijks. Grootste openbaring: we draaien een operationeel verlies (zonder transferinkomsten, NOW-regeling en een exploitatievergoeding) van €3,9 miljoen. Dat is bijna de helft van je uitgaven.

Dat NEC al jaren geen begroting sluitend krijgt, dat is geen nieuws. Maar het verlies wordt nu wel echt bizar. Zeker omdat daar nauwelijks sportieve prestaties tegenover staan. 2019-2020 sluit je af op plek 8, daar eindigen de semi-profs van pak ‘m beet Helmond Sport ook als het een jaartje meevalt. Door (te speculeren op) transferinkomsten weten we vaak nog wel een eind richting de zwarte cijfers te gaan. Zo ook dit jaar. Daarnaast was er voor het afgelopen seizoen al de NOW-regeling, die leverde NEC €900.000,- op. Dat hadden we zelfs met allemaal uitverkochte uit- en thuiswedstrijden en een giga-bieromzet niet op kunnen halen. In die zin leverde Covid-19 NEC financieel in dat seizoen eerder een plusje op dan een minnetje.

Dan die exploitatiebijdrage. Een nietszeggende post van €1,1 miljoen euro. Dat roept bij de gemiddelde supporter geen vragen op. Sterker nog, ik zou er normaal ook overheen lezen. Alleen de laatste maanden hebben we het bij Forza, maar zeker tijdens de Jarda Podcast ook een paar keer over de cijfers gehad. Daarop appte Wilco nog regelmatig dat ik graag de professor uithang, maar zeker niet over ALLE informatie beschik. Dat klopt natuurlijk. Maar als dan blijkt dat op dit miljoenenverlies een gedeelte ook nog gedekt wordt door ene Marcel Boekhoorn, dan ben ik eigenlijk best boos. Er wordt hoog spel gespeeld in Nijmegen, maar met de toekomst van onze club als inzet. Bijna twee jaar geleden zei Wilco nog dat Boekhoorn niet ‘de pinautomaat van NEC’ moest worden, maar de realiteit is dat de club al jaren aan het Ouwehands-infuus ligt.

Ik heb al een paar keer muntje opgegooid welke kant ik vertegenwoordigen wil. Er zijn namelijk twee hoofdrolspelers en die kunnen zowel held als lul zijn.

Ten eerste, Wilco van Schaik:
– Wilco is een held omdat hij het voor elkaar krijgt dat Boekhoorn weer even een miljoentje bijpast.
– Wilco is een lul omdat hij een begroting niet eens een beetje in de buurt van sluitend krijgt en 8e wordt.

Ten tweede, Marcel Boekhoorn:
– Marcel is een held omdat hij belangeloos even een tikkie van €1.1 miljoen betaalt.
– Marcel is een lul omdat NEC op deze manier nooit leert gewoon op eigen benen te kunnen staan.

En dat eigen benen, dat hoeft echt niet slecht te zijn. Een miljoentje of 6 komt er jaarlijks in de Kakadee binnen. Dat is vergelijkbaar met een Cambuur, De Graafschap en zelfs stukken meer dan een Eagles, Almere of Volendam. Ik ken al de prietpraat over een dure huishouding, stadionkosten et cetera. Maar kom op, als deze clubs met 3/4 miljoen mee kunnen doen in de mallemolen van de Keuken Kampioen Divisie, dan moet dat in Nijmegen toch ook lukken? Terug naar wie we van origine zijn: simpele jongens uit de Benedenstad met een huishoudboekje waar niet meer uitgaat dan dat er binnenkomt.

Dirk, verlicht me. Geef het antwoord, want ik weet niet meer wie er nu geweldig zijn en wie er op moeten rotten. Wat ik wel weet, als we niet snel ‘normaal’ gaan doen dan hoeven we dat jubileumboek niet meer te gaan schrijven; dan is een grafrede genoeg.

Bekijk hier alle eerdere edities van Tikkie-Takka.