NEC heeft zondagmiddag een 2-0 nederlaag geleden op bezoek bij AZ. De Nijmegenaren waren vrijwel het hele duel de onderliggende partij en mochten blij zijn dat AZ de score niet hoger liet uitvallen. Dos Santos en ex-NEC’er Alireza Jahanbakhsh scoorden voor de Alkmaarders. Julian von Haacke kreeg van arbiter Blom nog de rode kaart toegewezen na een oliedomme tweede gele kaart.

Verdedigend blok
NEC startte net als de voorgaande drie wedstrijden met een verdedigend ingesteld elftal. Met Owusu, Mayi en Ofusu als diepste mensen. Zij moesten zorgen voor de pijlsnelle counters, maar daar werd nauwelijks gebruik van gemaakt. Daarentegen drukte AZ NEC vrijwel de gehele wedstrijd met de rug tegen de muur. In de eerste helft speelde zowel NEC als AZ op een te laag tempo, waardoor het een gelijk opgaande strijd was en geen van beide elftallen aanspraak maakte op een doelpunt. Waar NEC amper mogelijkheden creëerde, was het AZ dat vlak voor rust op een 1-0 voorsprong kwam. Een voorzet, die onbedoeld werd verlengd door Wojciech Golla, kwam pardoes uit bij AZ-aanvaller Dos Santos die het cadeautje niet onbenut niet. De aanvaller liep de voorzet simpel met zijn hoofd binnen. Met een 1-0 tussenstand voor de thuisploeg gingen beide elftallen rusten.

Eenrichtingsverkeer
Na de onderbreking was het spelbeeld niet heel anders. Terwijl je zou verwachten dat NEC wat meer uit de schulp zou kruipen, was het AZ dat de dominerende ploeg bleef. AZ had het vaakst de bal terwijl NEC nauwelijks in staat was kansen te creëren. Jammerlijk, want ook bij een achterstand moet men kunnen schakelen naar een andere tactiek of formatie. Met de 1-0 achterstand in het achterhoofd en wetende dat je al een gele kaart te pakken hebt, beging Julian Von Haacke een oerdomme overtreding. In de tegenstoot, nadat NEC een corner te nemen kreeg, was het Dos Santos die Von Haacke voorlangs kruiste en te neergeslagen naar de grond ging. Arbiter Blom was consequent en pakte resoluut zijn gele en rode kaart. Na de rode kaart en de man-meersituatie was het eenrichtingsverkeer in Alkmaar. AZ en met name Jahanbakhsh hadden hun vizier niet geheel op scherp staan. Tussentijds kreeg Mayi nog een gele kaart, terwijl dat eigenlijk een rode had moeten zijn. De Fransman trapte Van Overeem na en ontliep hierdoor een rode prent en wellicht een ergere schorsing. In de slotfase schoot Jahanbakhsh na een prima balletje breed van Fred Friday AZ naar de bevrijdende 2-0. Zette NEC daar dan niks tegenover? Nee, heel weinig in ieder geval. Alleen Kevin Mayi en Ofusu waren dichtbij een doelpunt, maar zagen hun schoten voorlangs scheren.

Op aarde
NEC en Nijmegen waren in euforische stemming na de 2-1 zege op sc Heerenveen, maar werden vandaag kiezelhard met beide benen op de grond gezet. Het lyrische NEC-publiek kreeg vandaag jammer genoeg een minder NEC voorgeschoteld. Niet erg, want tegen AZ hoor je normaliter ook niet de punten te pakken. Je hoopt altijd op een stunt of wat dan ook, maar dat zat er vanmiddag de hele wedstrijd niet in. Aangezien de interlandperiode in zicht is, kunnen de Nijmegenaren zich in alle rust voorbereiden op het thuisduel met PSV. Op 10 september om 19.45 uur komt de regerend landskampioen op bezoek in De Goffert.

Wedstrijdstatistieken
Scoreverloop:
’43 1-0 Dos Santos
’73 2-0 Jahanbakhsh

Gele kaarten:
Dos Santos (AZ), Mayi, Von Haacke

Rode kaarten:
Von Haacke (2x geel)

Opstelling AZ: Rochet; Johansson, van Eijden, Vlaar, Haps; Luckassen, van Overeem (Seuntjes/81), Wuytens; Jahanbakhsh, Friday (Weghorst/79) en Dos Santos (Garcia/77).

Opstelling NEC: Delle; Buwalda, Dumic, Golla, Heinloth; Breinburg, Bikel, Von Haacke; Ofusu, (Kadioglu/88) Mayi en Owusu-Abeyie (Lundholm/62)

Toeschouwers: 13.412