NEC heeft vrijdagavond op de valreep verloren van FC Den Bosch: 3-2. De ploeg van trainer Jack de Gier kwam vlak voor rust met tien man te staan na een rode kaart voor Joey van den Berg, maar gaf in de tweede helft een voorsprong uit handen.

Van den Berg keerde zoals verwacht terug in de basis bij NEC en dat ging ten koste van Josef Kvida. Van den Berg stond tegen Den Bosch op het middenveld, Leroy Labylle werd weer linksback. De Gier zag zijn ploeg prima starten in De Vliert. Brahim Darri werd al in de eerste minuut gevaarlijk op aangeven van Jonathan Okita en laatstgenoemde bracht even later bijna Sven Braken in stelling.

De grootste kans van de thuisploeg volgde na een klein kwartier toen spits Rauno Sappinen tegen de lat kopte na een voorzet van Amine Khammas. Het was wel een van de enige kansen, want verder had Nijmegenaren weinig te vrezen. NEC was beter en kwam na achttien minuten op een verdiende voorsprong toen Okita zich vrijspeelde, naar binnen kapte en in de rechterhoek raak schoot.

Gelijkmaker
Den Bosch werd richting de rust gevaarlijk en kreeg via Danny Holla en opnieuw Sappinen kansen op de gelijkmaker, terwijl aan de andere kant Mathias Bossaerts net naast kopte uit een vrije trap. NEC hield niet stand in die dreigende fase van de thuisploeg, want op aangeven van Khammas werkte Sven Blummel de bal in twee instanties in het doel na twijfelachtig optreden van de Nijmeegse defensie.

Vervolgens werd de avond er nog slechter op voor NEC. Vlak voor rust moest Joey van den Berg van het veld toen hij de doorgebroken Blummel bij een counter van Den Bosch neerhaalde. Scheidsrechter Joey Kooij gaf een directe rode kaart, hoewel Rens van Eijden nog achter Van denb Berg liep en het dus zeker geen rood had moeten zijn. Oliver Zelenika voorkwam daarna nog de 2-1 uit een vrije trap van Holla. De stand bij rust was 1-1.

Tweede helft
Braken keerde na de rust niet meer terug op het veld, want De Gier bracht Kvida en zette Labylle weer op het middenveld. Darri en Okita waren zo de aanvallers met tussen hen in Achahbar, die ook terugzakte naar de middenlinie. Hij kreeg al vroeg een goede kans op een nieuwe Nijmeegse voorsprong, maar keeper Wouter van der Steen tikte zijn kopbal uit een voorzet van Darri over zijn doel. NEC werd bij vlagen teruggedrongen tegen de elf van Den Bosch, maar kwam nog wel tot kansen in de omschakeling.

NEC hield het achterin met Kvida en af en toe de hulp van Labylle aardig dicht en de thuisploeg kwam niet tot heel grote kansen. De Nijmegenaren werden via Darri en Okita een aantal keer gevaarlijk. Aan de andere kant hield Zelenika zijn ploeg weer op de been op een schot van Stefano Beltrame, waarna NEC aan de andere kant toesloeg. Darri, die al veel kansen had gekregen, was deze keer wel succesvol door langs de defensie te dribbelen en in de verre hoek raak te schieten: 1-2.

De euforie was groot na de 1-2 van Darri, maar die bleef slechts acht minuten op het scorebord staan. Den Bosch drong aan en kort nadat Achahbar van het veld had verlaten voor Robin Buwalda als extra verdediger vloog de bal in het net. Zelenika zat mis bij een voorzet en verdediging kon niet voorkomen dat Danny Verbeek de bal over hem heen in het doel werkte: 2-2. NEC leek zo alsnog een punt uit het vuur te slepen, maar Den Bosch deelde in de laatste officiële minuut alsnog de genadeklap toe via invaller Van der Sande: 3-2.

Wedstrijdverloop:
18’ 0-1: Okita.
38’ 1-1: Blummel.
45’ Rood: Van den Berg.
72’ 1-2: Darri.
80’ 2-2: Verbeek.
89′ Rood: De Gier.
90′ 3-2: Van der Sande.

Opstelling NEC: Zelenika; Lartey Sanniez, Van Eijden, Bossaerts, Labylle; Dijkstra, Achahbar (79’ Buwalda), Van den Berg; Okita, Braken (46’ Kvida), Darri (83’ Romeny).

Opstelling FC Den Bosch: Van der Steen; Deijl, Vaisanen, Kersten, Khammas; Holla (71’ Brouwers), Felida (77’ Van der Sande), Beltrame; Blummel, Sappinen, Verbeek.