NEC heeft 2023 in de Eredivisie goed afgesloten. In de eigen Goffert kwam NEC na een rode kaart op een comfortabele 2-0 voorsprong. Een rode kaart van Mees Hoedemakers kwam daar in het begin van de tweede helft voor in de plaats, maar ondanks die tegenslag bleven de Nijmegenaren rustig en liepen ze weg van de Limburgers (4-1).

De laatste Eredivisiewedstrijd van het jaar voor NEC was niet een onbelangrijke. Fortuna stond voorafgaand aan het duel een plekje boven de Nijmegenaren en dus zou winst een fijne afsluiter én een play-off plek opleveren. NEC begon dan ook dreigend aan de wedstrijd. Koki Ogawa kreeg na een paar minuten de bal van Magnus Mattsson. De Japanse spits dacht niet na en schoot van net buiten de zestien. Niet zo’n gekke poging, want doelman van Fortuna ,Ivor Pandur, had achteraf misschien wel in willen grijpen toen de bal net naast vloog.

Ook Fortuna was gevaarlijk. Tijjani Noslin kreeg een mogelijkheid, maar schoot over het doel van Jasper Cillessen. Diezelfde Noslin kon na iets meer dan twintig minuten al gaan douchen. Hij werd in eerste instantie een beetje uit balans gebracht, maar haalde daarna flink door op Calvin Verdonk. Scheidsrechter Edwin van de Graaf gaf geel, maar na ingrijpen van de VAR werd dit een rode prent. Fortuna begon al niet al te aanvallend, maar na de rode kaart zakten de Limburgers helemaal in. NEC kreeg wel af en toe wat ruimte en daar profiteerde Mattsson van. De Deen schoot vanaf een meter of twintig weergaloos raak. Alweer zijn achtste goal van het seizoen. Net voor rust verdubbelde NEC die voorsprong. Een harde pass van Dirk Proper werd door een paar benen van verdedigers aangeraakt en belandde pardoes voor de voeten van Ogawa. De Japanse spits hoefde niet lang na te denken en tikte de 2-0 binnen.


Ook NEC met tien man verder

Net na rust moest ook NEC met tien man verder. Mees Hoedemakers, die de voorkeur kreeg boven Lasse Schöne, zette zijn been hoog neer op de scheen van Inigo Cordoba. Ook hier gaf de VAR uiteindelijk het sein dat Van de Graaf naar het scherm moest komen en ook hier werd de rode kaart getoond. Fortuna drong wat meer aan en NEC moest even met negen man door. Philippe Sandler moest na een harde botsing naar de kant namelijk. Daar profiteerde Fortuna goed van, want toen de vervanger van Sandler, Mathias Ross, net in het veld stond, werd de 2-1 fraai binnengeschoten door Kaj Sierhuis. NEC lag niet wakker van deze tegengoal want een minuut later lag de bal alweer in het doel van Fortuna. Sontje Hansen passeerde zijn tegenstander knap en haalde de achterlijn. Zijn voorzet was piekfijn op het hoofd van Mattsson, die niet veel moeite had om zijn tweede van de avond te maken.

Daarna waren de Nijmegenaren helemaal los, want ook de 4-1 lag zo in het netje. Hansen kreeg de bal per toeval voor zijn voeten na een schot van Tavsan. De rappe buitenspeler had nog wat moeite met de eerste controle, maar kreeg de bal knap achter doelman Pandur. Na die goal zat het met de sfeer wel goed in Het Goffertstadion. Vele lampjes werden aangezet op de telefoon en er werd luidkeels meegezongen met de liederen. NEC won en daardoor staan de Nijmegenaren nu achtste, al kunnen er nog wel een aantal ploegen overeen.

In het kort

Wedstrijdverloop
26′ Rode kaart, Noslin (Fortuna)
32′ 1-0, Mattsson
45+1′ 2-0, Ogawa
50′ Rode kaart, Hoedemakers (NEC)
69′ 2-1, Sierhuis
70′ 3-1, Mattsson
75′ 4-1, Hansen

Geel: Proper, Tavsan, Schöne (NEC) Noslin, Guth, Pinto (Fortuna)

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Sandler (67′ Ross), Nuytinck, Verdonk; Hoedemakers, Mattsson, Proper; Tavsan (80′ Schöne), Ogawa (86′ Gonzalez, Hansen (86′ Sano).

Opstelling Fortuna Sittard: Pandur; Pinto, Fofana, Guth, Voet; Halilovic (46′ Oratmangoen), Ferati (81′ Griffith), Duarte (82′ Rosier); Noslin, Sierhuis, Cordoba.

Scheidsrechter: Van de Graaf
Aantal toeschouwers: 12.500

Foto’s: Rob Koppers