Als Jasper Cillessen met Oranje naar het WK was gegaan, had NEC in het meest gunstige geval een fors geldbedrag bij kunnen schrijven. Dat bedrag kon oplopen tot bijna een ton. De Nijmeegse club loopt dat volledig mis nu Cillessen door bondscoach Louis van Gaal thuis wordt gelaten. Ook de naam van NEC wordt niet verspreid over de hele wereld, al denkt algemeen directeur Wilco van Schaik dat dat sowieso wel mee zou vallen.

Eerder schreven we dat NEC een flinke bonus stond te wachten, want dat Cillessen naar Qatar ging leek ons ‘een zekerheidje’. Vanaf de laatste competitiespeeldag tot en met de dag van uitschakeling betaalt de FIFA zo’n €10.000 euro per dag per speler. Een snelle rekensom leerde dat Cillessen in het meest gunstige geval zo’n €370.000 euro op had kunnen leveren. Dat bedrag hadden Valencia en NEC moeten delen, omdat Cillessen de laatste vier jaar voor beide actief was.

Meevaller

Het grootste deel was dus naar Valencia gegaan, maar wat voor NEC overbleef was een mooie meevaller geweest. “Hoewel we allemaal hadden gehoopt en ook wel verwacht dat Cillessen erbij had gezeten, hebben we dat bedrag natuurlijk nergens begroot”, zegt Wilco van Schaik.

Van Schaik denkt dat zijn club door het afvallen van Cillessen niet eens zo heel veel naamsbekendheid misloopt. “We hebben nu ook veel naamsbekendheid gekregen de afgelopen dagen. Onze sponsoren zijn het hele weekend op alle tv-kanalen geweest en wij als club ook. In alle programma’s ging het over ‘NEC-keeper Jasper Cillessen’. Natuurlijk hadden we liever gewild dat Jasper was gegaan, maar de hele onrust heeft ook voor een ongekende zichtbaarheid gezorgd. Als Oranje straks twee weken onderweg is, had iedereen buiten Nijmegen Cillessen vooral als de keeper van Oranje gezien en niet alleen als die van NEC uit Nijmegen.”

Toch vindt Van Schaik het een flinke domper voor de club. “Jasper als keeper van het Nederlands elftal had onze club natuurlijk extra glans gegeven. Jasper heeft nog steeds een ideale leeftijd om international te blijven, zeker voor een keeper. In geloof erin dat het boek niet dicht is, maar nog een paar mooie hoofdstukken gaat krijgen.”

Vukovic

En toch is er nog een klein meevallertje voor de Nijmeegse club. Danny Vukovic, ex-keeper van NEC die afgelopen zomer terugkeerde naar Australië, gaat met zijn thuisland wél naar Qatar. Aangezien hij één jaar bij NEC onder contract heeft gestaan, ontvangen de Nijmegenaren een deel van zijn vergoeding. Die vergoeding loopt op per gespeelde wedstrijd, dus een succesvol WK voor Australië zou niet ongunstig zijn.

Foto: Rob Koppers