NEC wist vrijdagavond met 2-0 te winnen van concurrent PEC Zwolle en dat tot tevredenheid van Rogier Meijer. Ook was de trainer erg blij met de support die de thuisploeg kreeg van de fans in De Goffert.

“Eerste thuiswedstrijd en de eerste punten. Ja, daar ben ik erg blij mee. Ook de eerste Eredivisie punten voor mij als trainer dus dat is ook altijd fijn. Het was een heerlijke avond zo. Dit was een stuk mooier dan de Arena vorige week”, zegt een blije Rogier Meijer.

“Ik denk wel dat je bij sommige spelers ziet dat er wat spanning op staat, zeker in de beginfase”, zegt de trainer kritisch. “Paar keer slordig balverlies. Ondanks het lichte overwicht van Zwolle in de eerste helft hebben we keihard gestreden en eigenlijk niks weggeven. We waren in de omschakeling gevaarlijk en daar komen dan ook twee goede goals uit. In de tweede helft werden ze wel iets gevaarlijker, maar zelfs toen zat ik te wachten op de 3-0 vanuit de omschakeling. Ook met de wissels die we brachten. Al met al complimenten aan het team voor de strijdlust en energie.”

“Ik vond dat we na rust echt een mindere fase hadden. Dat was niet nodig. Dan moet je toch wennen aan het tempo en intensiteit van de wedstrijd, anders had je in de omschakeling meer kunnen uitrichten. Aan het einde van het duel ging dat beter en dan zie je dat je ook weer iets gevaarlijker kan worden.”

Akman

Ten opzichte van de wedstrijd in Amsterdam voerde Meijer één wijziging door: Magnus Mattsson moest plaats maken voor Ali Akman. Deze keuze betaalde zich al vroeg in de wedstrijd uit. “Je ziet dat hij voetbalslim is. Hij legt een boel ballen in een keer door en als je ziet hoe die dat doelpunt maakt doet hij dat erg goed. En met de buitenkant van de voet, dat is kwaliteit. Ondanks dat hij geen twee meter lang is zie je dat hij een bal vast kan houden en dat hij in het meevoetballen belangrijk is. Hij verbruikt ook veel energie. Dan gaat hij drukzetten aan de zijkant, dat is misschien niet nodig, maar hij wil gewoon graag het team helpen. Misschien een beetje bewijsdrang en dat is alleen maar goed.”

Over de keuze voor Akman was Meijer duidelijk. “Ik vond dat we sowieso een spits nodig hadden deze wedstrijd. Tegen het centrale duo van Zwolle leek het mij handig om met een bewegelijke spits als Ali te spelen. Hij is nog niet zo lang bij ons, maar hij begrijpt steeds beter wat er van hem gevraagd wordt.”

“Tuurlijk deed vorige week pijn maar daar moet je van leren. Ik heb ook tegen de groep gezegd: je moet je niet gek laten maken door Ajax uit, dat is niet onze maatstaf. Toen ging de knop om richting Zwolle en dat is vandaag wel gebleken”, sluit Meijer af.

Foto: Rob Koppers