Donderdag starten de laatste Nations League-wedstrijden van deze jaargang. Oranje neemt het met Jasper Cillessen op tegen Polen en België, Elayis Tavsan gaat met Jong Oranje naar de Zuiderburen en Roemenië. Oranje zal het in de Johan Cruijff Arena tegen België opnemen, vroeger vormde De Goffert nog wel eens het decor voor dergelijke interlands.
 
Als het Nederlands elftal moet spelen wordt er altijd gesproken dat de De Kuip in Rotterdam een onneembare vesting is, maar misschien moet de KNVB Oranje in de Goffert laten spelen als er gewonnen moet worden. Het Nederlands elftal heeft namelijk een 100% score in de Goffert. In de afgelopen jaren was de Goffert het decor tijdens jeugdinterlands en een wedstrijd van het Nederlands vrouwenteam.

Het Nederlands herenelftal
In de jaren 70 speelden het Nederlands herenelftal drie keer in Stadion de Goffert. Het stadion met een capaciteit van 25 duizend tot 30 duizend man behoorde tot een van de grotere stadions van Nederland. Op 3 september 1975 speelden ze voor het eerst in de Keizerstad. Op het veld stonden legendarische namen zoals René van der Kerkhof, Willem van Hanegem en Jan van Beveren. Nederland won met 4-1 van Finland onder toeziend oog van 30 duizend man. Willy van der Kuylen scoorde drie keer. Mede door zijn hattrick boekte Nederland de eerste overwinning in Nijmegen. Een jaartje later speelde het Nederlands elftal weer in Nijmegen. Ditmaal was IJsland de tegenstander. Nederland stond binnen het half uur met 3-0 voor en dat leek het wel best te vinden. Het incasseerde, net als tegen Finland, een tegengoal. Ásgeir Sigurvinsson scoorde van elf meter. Dat deed Ruud geels in de negentigste minuut ook. Dat bracht de eindstand op 4-1. 

Het derde en ook laatste duel werd gespeeld in 1978 voor de kwalificatie van het EK van 1980 in Italië. Weer was IJsland de tegenstander. Ditmaal werd het 3-0. Voor het eerst werd ook de ‘nul’ gehouden in Nijmegen. Piet Schrijvers mocht de eer op zich nemen. Oud assistent trainer Ernie Brandts scoorde in deze wedstrijdzijn eerste goal voor Oranje.

Overige interlands

Tegenwoordig wordt het Goffertstadion niet meer gebruikt voor interlands van het ‘grote Oranje’, maar voor bijvoorbeeld jeugdinterlands. Zo was het Goffertstadion een van de speellocaties van het EK onder-21 van 2007. In 2017 speelde de leeuwinnen hier nog een wk kwalificatie duel tegen Ierland. Die wedstrijd eindigde in een teleurstellende 0-0.

Ook was de Goffert het decor van een EK kwalificatie wedstrijd tussen Israël en Andorra in 2007. Dat duel werd in Nijmegen gespeeld omdat het niet veilig genoeg was in Israël. De wedstrijd werd door de Israëliërs, in een leeg Gofferstadion, met 4-1 gewonnen. In 2017 speelde Venezuela en Iran tegen elkaar in het Goffertstadion. Net als bij Israël – Andorra vond de FIFA het niet veilig om het duel in een van de twee landen te spelen. Iran won met 0-1. Alireza Jahanbakhsh scoorde de enige en dus winnende treffer. Toeval?

Foto’s: ANP Archief (Oranje) en Rob Koppers (Leeuwinnen)