Na heel lang wachten gaat het komend weekend weer beginnen. NEC speelt zaterdagavond in de Johan Cruijf Arena tegen Ajax. Dat is toch even wat anders dan Sportpark de Toekomst. Ajax is de laatste jaren niet best in de seizoensouverture zoals we in een ander bericht al schreven (lees: vijf redenen waarom NEC kan stunten bij Ajax), terwijl NEC het vaak juist goed doet in de eerste wedstrijd van het seizoen. Daarom duiken we weer de statistieken in om even te kijken hoe NEC presteerde in voorgaande seizoenopeners.

We gaan terug naar het begin van deze eeuw. In speelronde 1 van het seizoen 2000/01 speelt NEC uit tegen RBC Roosendaal. De wedstrijd wordt met 2-3 gewonnen. Het was ook het seizoen waarin NEC een tijdje koploper was. De Nijmegenaren werden uiteindelijk 12e. Het seizoen 2001/02 begon met een nederlaag in Tilburg. In 2004 werd pas weer een seizoensopener gewonnen. Willem II was toen de tegenstander. Vanaf 2008 zet NEC een goede reeks neer wat betreft overwinning op de eerste speeldag. Zo werd De Graafschap in 2008 verslagen, in 2009 werd er verloren in De Kuip met 2-0, VVV ging in 2010 over de knie, en in 2011 en 2012 werd er respectievelijk een punt en een overwinning gepakt in Heerenveen.

In 2013 verloor NEC kansloos met 1-4 thuis van FC Groningen. Het was het startsein van een dramatisch seizoen waarin NEC uiteindelijk zou degraderen. Daarna pakten de Nijmegenaren de winnende draad op speeldag 1 weer op. Er werd gewonnen van FC Eindhoven met 3-1. NEC promoveerde dat jaar en startte het jaar erop in de eigen Goffert tegen Excelsior. Die wedstrijd werd op de valreep gewonnen. Vervolgens werd er tegen PEC Zwolle gelijkgespeeld in 2016, met uiteindelijk weer een degradatie tot gevolg. In 2017 won NEC van Almere City met het wonderlijke duo Jay-Roy Grot en Jordan Larsson. In 2018 werd teleurstellend gelijkgespeeld tegen Cambuur. Weet u het nog? NEC kwam glansrijk op 2-0, speelde een van de dominantste wedstrijden in jaren, maar Cambuur trok in de absolute slotfase de stand gelijk.

Wat we hieruit op kunnen maken is dat NEC slechts twee keer de seizoenopener verloor in de periode 2008 tot en met 2018. De jaren erop verloor NEC de seizoensopener van FC Eindhoven en Cambuur, dus die twee nederlagen hebben we voor de komende tien jaar alweer gehad, toch? Het resultaat van de seizoensopener zegt vaak helemaal niets, want in het seizoen 2007-2008 waarin NEC Europees voetbal behaalde werd er met 5-0 verloren van PSV. In het seizoen 2011-2012, waarin NEC voor het laatst de play-offs voor Europees voetbal haalde, startte de ploeg met een gelijkspel tegen Heerenveen en in het wonderseizoen 2002-2003 waarin NEC vijfde werd, verloren de Nijmegenaren met 2-0 van Feyenoord.

Moraal van het verhaal: laten we ons vooral niet te druk maken als NEC zaterdag verliest.

Foto: Rob Koppers