In het voetbal draait het altijd om topwedstrijden. Grote toernooien, Champions League, titelbeslissers. Het zijn wedstrijden waar over de hele wereld mensen de televisie voor aanzetten. Totaal aan de andere kant van het voetbalspectrum heb je de oefenwedstrijden. Tien keer minder spanning, honderd keer minder publiek, maar twee altijd vermaak. ForzaNEC neemt je mee langs de meest illustere oefenpotjes van NEC door de jaren heen.

In het topvoetbal draait alles om discipline. Ploegen mogen niks weggeven, nul risico nemen en het liefst geen bal de diepte in sturen. Kijk naar de Champions League finale, de laatste vijf edities eindigde de wedstrijd der wedstrijden viermaal in 1-0. Mag je de deelnemende ploegen iets kwalijk nemen? Er staan miljoenen euro’s op het spel, een plaatsje in de geschiedenisboeken. Misschien is de voorzichtigheid wel terecht, maar leuk is anders. Gelukkig kan hij die meer baat heeft bij vermaak vaak terecht bij NEC. De Nijmegenaren zijn ter voorbereiding op aankomende seizoenen te vinden geweest op de meest obscure velden tegen mogelijk nog obscuurdere tegenstanders. Deze waanzinwedstrijden worden incidenteel dan weer afgewisseld met partijen tegen wereldelftallen, wat een brij aan fantastische verhalen als resultaat geeft. We kijken naar de vreemdste oefenduels in de loop der jaren van NEC.

Charlton Athletic – NEC (1-1)

We schrijven augustus 2003. De ploeg van Johan Neeskens is afgelopen seizoen op de vijfde plaats geëindigd en begint vol zelfvertrouwen aan de oefencampagne voor het volgende seizoen. Die verloopt echter allerminst als gehoopt. NEC wint met grote moeite van amateurploegen als De Treffers en Hollandia en verliest van het Schotse Dunfermline. Dan reist de Nijmeegse formatie af naar Engeland om het op te nemen tegen het grote Charlton Athletic. Die ploeg is reeds twaalfde geëindigd in de Premier League en zal het aankomende seizoen zelfs zevende eindigen. Tegen NEC lijken The Addicks echter allerminst op de ploeg die dat seizoen tweemaal van Liverpool wint. NEC zorgt voor een mooi resultaat door 1-1 gelijk te spelen. Patrick Ax is de doelpuntenmaker aan Nijmeegse zijde.

SC NEC – NEC (1-0)

Zo mooi het gelijkspel tegen Charlton was, zo vernederend was de jaarlijkse wedstrijd tegen de eigen amateurtak in 2017. NEC is gedegradeerd uit de Eredivisie en moet vertrouwen tanken om zo snel mogelijk terug te keren op het hoogste niveau. Begin juli kwam de eerste klap die NEC te verwerken kreeg in uiteindelijk vier jaar tweede niveau. De allereerste wedstrijd sinds de degradatie is die tegen de NEC-amateurs. Een apathisch NEC schopt de volledige wedstrijd geen deuk in een pakje boter en verliest door een doelpunt van Younes Corty met 1-0. Het is maar een oefenwedstrijd, maar het maakt de toch al niet beste sfeer in Nijmegen er niet beter op.

NEC – Germinal Beerschot (afgelast)

Oefenwedstrijden vallen vaak op door monsterzeges, maar NEC – Germinal Beerschot viel op door ‘monsterlijke’ acties van een aantal Belgische ‘supporters’. Iets wat een gezellig middagje had moeten worden, waar jonge fans de kans kregen om een handtekening te scoren hun grote helden, loopt totaal uit de hand. Belgische mannen krijgen ruzie met elkaar, waarna in de commotie een kind wordt geraakt. Een NEC-supporter spreekt de mannen aan op hun gedrag, waarna een enorme vechtpartij ontstaat. In totaal raken vijf mensen gewond. Niemand is veilig, ook NEC-speler Björn Vleminckx krijgt een klap van een Belg. Het is waarschijnlijk de lelijkste oefenwedstrijd ooit.

NEC – FC Barcelona (2-5)

Historisch is de Europese ontmoeting tussen NEC en FC Barcelona van 1983, minder bekend is de editie van 2000. In een vol stadion De Goffert ontmoeten de twee teams elkaar weer na zeventien jaar. De Catalanen houden geen spelers achter de hand en treden aan met grootheden als Rivaldo, Guardiola en Frank de Boer. Barcelona is veel sterker dan NEC, maar bij rust staat het toch echt 1-1. Uiteindelijk scoort NEC ook nog een tweede keer. Het is een feestavond voor iedereen met een NEC-hart. Dat de Spanjaarden ruim winnen en Gorgi Hristov een rode kaart krijgt zal men een worst wezen.

NEC – FK Pelister (8-0)

In de winter van 2010 slaat NEC kamp op in Spanje. Op dit trainingskamp spelen de Nijmegenaren een oefenwedstrijd tegen FK Pelister, een Noord-Macedonische laagvlieger die haar gloriejaren kende in de jaren ’70 van de twintigste eeuw. Destijds maakte de ploeg furore in Joegoslavië door te winnen van clubs die tot ieders verbeelding spreken zoals Zeljeznicar Sarajevo en Sloboda Tuzla. De Nijmegenaren lieten zich echter niet afschrikken door de rijke geschiedenis van de tegenstander. NEC wint met 8-0. Saidi Ntibazonkiza scoort viermaal.

Foto: Rob Koppers