Na vijf jaar is het dan eindelijk weer zo ver. NEC speelt weer in de Eredivisie. Als cadeau voor deze knappe prestatie mogen de Nijmegenaren gelijk beginnen met een uitwedstrijd tegen de landskampioen uit Amsterdam. Maar hoe kijkt Ajax eigenlijk naar de Nijmeegse tegenstander van morgen?

Het seizoen van Ajax kende een valse start. De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal werd met 0-4 verloren van PSV. Ondanks dat was trainer Erik Ten Hag niet ontevreden over het spel van zijn ploeg en dus kijkt de coach met vertrouwen uit naar de wedstrijd van morgen. “Tegen een promovendus spelen is moeilijk, maar het maakt eigenlijk niet uit tegen wie je speelt of waar. Ik vond ons de eerste helft tegen PSV echt goed spelen, dus daarom ben ik niet ontevreden. Maar, het was zeker niet gezellig hier deze week.” Ook ging Ten Hag nog even in op het afscheid van Lasse Schöne, die morgen voor en na de wedstrijd afscheid neemt van het Amsterdamse publiek. “Geweldig dat dit weer kan. Lasse was zowel bij het team als bij de fans geliefd. Hij heeft een extreem goede (trap)techniek, het Ajax-DNA, maar is bovenal een echte teamspeler. Het is verdiend dat hij morgen zo’n afscheid krijgt voor het publiek.”

Terry Lartey Sanniez in zijn eerste seizoen bij NEC tegenover Jurgen Ekkelenkamp, speler van Jong Ajax.

Sanniez
Een andere speler die beide clubs goed kent is Terry Lartey Sanniez. De verdediger speelde in het verleden bij de beloften van Ajax en vorig seizoen was Sanniez belangrijk in de play-offs van NEC. Hij roemt de mentaliteit van de Nijmegenaren, maar verwacht een duidelijke overwinning voor de Amsterdammers. Dat zegt de verderdiger in een interview met Ajaxshowtime. “NEC is mentaal een sterke ploeg. Ze blijven altijd knokken en hebben de kwaliteiten om van niets toch iets te maken. Dat komt door de strijdlust, maar ook door de aanwezige individuele kwaliteiten. Daarom is het echt een ploeg die je niet moet onderschatten. Desondanks denk ik dat Ajax er vol in zal gaan en ruim gaat winnen. Ik heb Okita toevallig net gesproken en hij is er heel zeker van dat hij een doelpunt gaat maken. Ik zei: ‘Jullie krijgen een keihard pak slaag.’ Ik ga uit van een 6-1 overwinning voor Ajax. Ik weet hoe het bij Ajax werkt. Na een nederlaag klap je er in de eerstvolgende wedstrijd dan extra op. Het is nu ook nog de eerste competitiewedstrijd, iedereen zal goed willen beginnen.”

Afwezigen
Ajax mist nog de nodige spelers zo in het begin van het seizoen. Antony keert vrijdag terug op het trainingsveld, maar zit tegen NEC nog niet bij de wedstrijdselectie. Daarnaast zijn Perr Schuurs, Mohamed Kudus en Sean Klaiber er niet bij wegens blessures. Nicolas Tagliafico is geschorst na zijn rode kaart tegen PSV. In tegenstelling tot dat duel zal Stekelenburg het doel verdedigen van de Amsterdammers. Hij krijgt de voorkeur boven Remko Pasveer.

Vermoedelijke opstelling Ajax: Stekelenburg; Mazraoui, Timber, Martinez, Blind; Alvarez, Klaassen, Gravenberch; Berghuis, Haller, Tadic

Foto’s: Rob Koppers