In de laatste thuiswedstrijd van dit Eredivisie-seizoen komt AZ op zondagmiddag naar de Goffert. De Alkmaarders zullen nog dan wel aan het bijkomen zijn van de halve finale van afgelopen donderdag tegen West Ham United (0-1).

AZ was sinds het seizoen 2004/2005 Europees nooit meer zover gekomen als dit seizoen. Achttien jaar terug ging het in de slotseconden onderuit tegen Sporting Lissabon. Nu gebeurde dat dus tegen West Ham. Daarmee zag de ploeg van Pascal Jansen de finale van de Conference League aan hun neus voorbij gaan.

Mislopen finale

Jordy Clasie, aanvoerder van AZ, was niet geheel ontevreden over het spel van zijn ploeg tegen de Premier League-club. Het leverde alleen geen doelpunten op in het AFAS Stadion. “Tegen het einde was iedereen fysiek leeg en gaven we nog meer ruimte weg. Dan verlies je ook nog eens met 0-1. Doodzone”, aldus Clasie tegenover Veronica. Ook bij Jansen overheerst daags na de wedstrijd nog een zuur gevoel. “Er had meer ingezeten over beide duels”, vertelt de trainer op de clubsite. “We hebben veel mogelijkheden gekregen, maar dat was niet genoeg. Er heerst nu een gevoel van teleurstelling. Alleen moet die knop snel om.”

Ondanks de teleurstelling bij de meeste AZ-spelers, heerste er bij spits Vangelis Pavlidis wel een trots gevoel. “Elke dag staat bij AZ in het teken van groei. Deze Europese campagne is een mooi voorbeeld daarvan”, stelde hij. “De plek in de halve finale was meer dan verdiend en we hebben lang mogen hopen op meer. Het is dan ook geen schande dat je wordt uitgeschakeld door een team met meer financiële mogelijkheden”, aldus de trotse Griek tegenover Voetbal International.

Derde plek

Maar dat de knop snel om moet, is logisch. AZ speelt voor veel in het restant van de Eredivisie. De Alkmaarders kunnen namelijk nog derde worden. Een plek die recht geeft op deelname aan de Europa League. Ook de belangen van NEC zijn nog hoog. Het is voor de Nijmegenaren de laatste strohalm om nog mee te doen aan de play-offs om Europees voetbal. Ook voor de verdeling van TV-gelden is een zo hoog mogelijk resultaat op de ranglijst belangrijk. Het gat met de felbegeerde plek acht is vier punten. “Maar ook wij spelen nog voor een hele mooie uitgangspositie op de ranglijst. Het gevoel dat we derde kunnen worden is er”, aldus Jansen.

Reijnders

Dat zal voor AZ wel zonder de geblesseerde Sem Westerveld en Bruno Martins Indi moeten. Een twijfelgeval is Jens Odgaard. Hij moest de wedstrijd tegen West Ham donderdag missen. Tijjani Reijnders is daarintegen wel een zekerheidje. De middenvelder zit, evenals Jasper Cillessen, bij de voorselectie van het Nederlands Elftal. “Een halve felicitatie heb ik hem gegeven. Als hij bij de definitieve selectie krijgt hij een hele felicitatie van mij”, vervolgt een trotse trainer. “Hij heeft zijn voeten laten spreken dit seizoen. Op die manier heeft hij zijn kansen afgewongen.”

Vermoedelijke opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Beukema, Hatzidiakos, Kerkez; Mijnans, Clasie, Reijnders; Van Brederode, Pavlidis, Karlsson.

Foto’s: Orange Pictures/Rob Koppers