In een zonnig maar waterig Gelredome heeft NEC zondagmiddag nauwelijks een vuist kunnen maken in de Gelderse Derby: 4-1. Na een zeer teleurstellende eerste helft leek de tweede helft een beetje te ontvlammen, maar langer dan het vijf minuten duurde die opleving niet. Mikkel Duelund schoot NEC nog wel op voorsprong, maar door twee hoekschoppen draaide Vitesse de achterstand snel om. Dominik Oroz was de grote man aan Arnhemse zijde met twee doelpunten.

In een zeer teleurstellende eerste helft leek het wel of de spanning overheerste aan de zijde van NEC. Tot voetballen kwamen de Nijmegenaren niet, was het heel erg slordig en moesten zich vooral beperken tot verdedigen. Vitesse kwam er ook niet veel uit, maar had wel het meeste balbezit en was het meest op de helft van de tegenstander. Verder dan twee mogelijkheden voor Tavsan en een kopbal van El Karouani in de beginfase kwam NEC niet en zag Vitesse de grootste kans krijgen. Na een klein halfuur kreeg Matus Bero de bal na een afgemeten voorzet op zijn hoofd maar kopte over het goal van Branderhorst. Met een logische gelijke stand werd er gerust.

Mikkel Duelund verving Magnus Mattsson in de rust en de tweede helft leek te beginnen zoals de eerste helft was geëindigd; Vitesse in balbezit en NEC verdedigen. De invaller was na drie minuten echter trefzeker voor NEC. Na een voorzet van Okita kreeg de Deense ’10’ via een verkeerde Arnhemse kopbal de bal prompt voor zijn voeten en met alle rust werd de bal in de lange hoek gelegd. Het doelpunt deed de wedstrijd goed, maar NEC kon niet lang genieten van de voorsprong. Nog geen tien minuten na de openingstreffer draaide de Arnhemmers de stand volledig om. Met twee hoekschoppen van Dasa en kopballen van Doekhi en Oroz kwam Vitesse op voorsprong.

Ondanks alle inspanningen die NEC de tweede helft wel wist te leveren, maakten de Nijmegenaren het Vitesse niet meer lastig en was het Oroz die tien minuten voor tijd met zijn tweede van de middag NEC elimineerde. In de absolute slotminuut werd duidelijk waar het bij NEC aan scheelde tijdens de derby en werd het op zeer kinderlijke wijze nog 4-1 voor de Arnhemmers door een doelpunt van Thomas Buitink.

Opstelling NEC
Branderhorst; Van Rooij, Odenthal (’79, Akman), Guth, Marquez, El Karouani; Proper (’72, Vet), Barreto; Mattsson (’46, Duelund), Okita, Tavsan

Opstelling Vitesse
Houwen; Dasa, Oroz, Doekhi, Rasmussen, Domgjoni (’83, Vroegh); Tronstad, Manhoef (’65, Hajek), Bero; Frederiksen (’66, Buitink), Openda

Wedstrijdverloop
’49, 0-1, Mikkel Duelund
’54, 1-1, Danilho Doekhi
’56 , 2-1, Dominik Oroz
’80, 3-1. Dominik Oroz
’81, gele kaart Oroz
’90+4, 4-1, Thomas Buitink
90+5, gele kaart Buitink

Foto’s: Orange Pictures