Veel voetbalclubs komen door het coronavirus in financiële problemen omdat er nu niet wordt gevoetbald. Sommige vroegen al werktijdverkorting aan bij de overheid. NEC onderzocht die optie ook, maar nu blijkt dat voetbalclubs niet in aanmerking komen voor de regel. Dat vertelde algemeen directeur Wilco van Schaik in de Jarda Podcast.

"De werktijdverkorting zit voor clubs weer anders in elkaar dan het kabinet had aangekondigd, daar komen we niet voor in aanmerking", sprak Van Schaik. "De KNVB en de FBO (Federatio van betaald voetbal organisaties, red.) bekijken nu of er voor het voetbal een andere regeling kan komen. Nu vallen wij erbuiten. Het is allemaal nog vers, alles is snel gegaan. Anderhalve week geleden speelden we nog een wedstrijd, nu zitten we allemaal thuis."

Clubs als Go Ahead Eagles en PSV vroegen de werktijdverkorting al snel aan. "Wij hadden het verzoek ook klaarstaan, vorige week al. Maar zoals het er nu naar uitziet, komen we er niet voor in aanmerking. Werktijdverkorting geldt pas bij twintig procent omzetverlies. We zijn nu aan het inschatten of we daaraan komen. Als we de wedstrijden nog gaan spelen, halen we die omzet wel binnen. Spelen we ze niet, is het een ander verhaal."

Ook het aanvragen van WW is op dit moment niet mogelijk. "Salarissen zijn onze grootste kostenpost, werktijdverkorting zou flink schelen. Dit is een flinke klap. Bij WW is het verhaal hetzelfde. Er worden nu allerlei mogelijke manieren bekeken, in het voetbal en bij het NOCNSF voor de andere topsport. We kijken ook naar loonbelasting. Financieel zitten we al in zwaar weer. Als er echt lang niet gevoetbald gaat worden, dan komen we in de problemen, ja. En dat geldt voor wel meer clubs."

Foto: Rob Koppers

Beluister hieronder de hele Jarda Podcast: