Het is niet alleen de week van de bekeruitschakeling bij NEC, maar eigenlijk ook vooral van Ted van Leeuwen. De 68-jarige bestuurder is de nieuwe technisch directeur van de Nijmeegse club en nog voordat hij begon aan zijn nieuwe baan viel er genoeg te schrijven. Het is geen geheim dat Van Leeuwen een verleden heeft bij aartsrivaal Vitesse en om meerdere redenen is de td niet onomstreden. Wat wel vaststaat is dat NEC een markante persoonlijkheid heeft binnengehaald.
De naam van Ted van Leeuwen zong al langer rond bij NEC, maar niet per se vanuit de club zelf. De altijd kritische Johan Derksen beval de td jaren geleden al aan bij de Nijmegenaren en noemde hem ‘de beste technisch directeur van Nederland’. Ook onder een groep supporters leefde het idee dat Van Leeuwen de juiste man voor NEC zou zijn. Toen technisch commissaris Leen Looijen onlangs begon over een profielschets van iemand met veel ervaring, ‘die de klappen van de zweep kent’ en ‘een lat die door de club wel erg hoog werd gelegd’, paste Van Leeuwen in dat plaatje. Hij heeft zijn sporen door de jaren heen wel verdiend.
Van Gaal
Denk je aan Van Leeuwen, dat komen er twee televisiefragmenten als eerste naar boven. Van Leeuwen was degene die het in 1996 als journalist van Voetbal International aan de stok kreeg met Louis van Gaal. De toenmalig trainer van Ajax vroeg hem tijdens een persconferentie: “Ben ik nou degene die zo slim is of ben jij zo dom?” Want ja, Van Leeuwen was voordat hij bij AGOVV aan de slag ging verslaggever van Voetbal International en daarvoor De Gelderlander. Toen hij in opspraak raakte omdat hij zou hebben meeverdiend aan transfers bij Vitesse, waar hij bevriend was met eigenaar Karel Aalbers, vertrok Van Leeuwen uit eigen beweging. Hij werd ook ondervraagd door de FIOD omdat een zakelijke rekening van hem gebruikt zou zijn om geld van een transfer weg te sluizen. Het was het begin van het einde voor Aalbers bij Vitesse.
Van Leeuwen begon aanvankelijk als algemeen directeur bij AGOVV, toen nog een amateurclub. Zijn goede vriend Peter Bosz was td, maar hij vertrok later naar De Graafschap. Van Leeuwen nam ook de technische verantwoordelijkheid op zich en hier begon hij met het opbouwen van zijn reputatie. AGOVV maakte de stap naar de profs en met jonge, talentvolle spelers als Gonzalo Garcia Garcia, Klaas Jan Huntelaar, Nacer Chadli en Dries Mertens maakte Van Leeuwen naam als talentontdekker. Maar mede door conflicten besloot de directeur te vertrekken. Een droomkans deed zich voor toen Vitesse hem wilde hebben. Ja, Van Leeuwen was (of is?) Vitesse-supporter. “Ik heb als Arnhemmer altijd al een zwak gehad voor Vitesse en ken de club goed door de samenwerking die zij heeft met AGOVV. Ik zie de klus bij Vitesse als een mooie en grote uitdaging.”
Ik heb als Arnhemmer altijd al een zwak gehad voor Vitesse
Ted van Leeuwen
Bij Vitesse kwam het tweede televisiefragment aan bod. Van Leeuwen begon in Arnhem als hoofdscout, maar nam in 2010 vlak voor de overname door de Georgiër Merab Jordania de technische touwtjes in handen. En zo begon een bijzondere periode waarin spelers uit alle windstreken naar Vitesse kwamen. Tijdens de Gelderse derby stond NEC plots tegenover Guram Kashia, Renato Ibarra, Michihiro Yasuda, Giorgi Chanturia en Wilfried Bony. Toch was er in die periode ook nog oog voor eigen jeugd, zoals Davy Pröpper, Marco van Ginkel, Eloy Room en Brahim Darri. Maar Vitesse kwam vooral bekend te staan als handelshuis en satellietclub van Chelsea.
Pownews
Van Leeuwen kon het ondertussen goed vinden met eigenaar Jordania, waar het tweede fragment vandaan komt. Van Leeuwen komt uit de mediawereld en lijkt soms te genieten van interviews en de manier waarop hij journalisten kan bespelen. Toen Pownews naar Gelredome kwam om hem vragen te stellen over Jordania en het ontslag van trainer Theo Bos zorgde Van Leeuwen voor gouden televisie door opmerkelijke antwoorden te geven op de vragen van de normaal gesproken juist zo brutale omroep. Van Leeuwen zei dat hij als technisch directeur helemaal niets te zeggen heeft en de hele dag alleen maar televisie kijkt en koffie haalt. Bij een vraag over Jordania liet hij zich ook nog ontvallen dat hij bang is voor de eigenaar en ‘iedere dag onder zijn auto kijkt’ als hij wegrijdt. Tegen De Gelderlander zei Van Leeuwen daar later over dat hij het liever niet meer over dat interview had omdat hij het Pownews niet gunde. “Dinsdag speelden we met Vitesse tegen Kayserispor, de club van Nordin Amrabat. ‘Ted, heb je al onder je auto gekeken?’, riep hij. Kijk, dat bedoel ik nou. Ik word ook nog steeds geassocieerd met Louis van Gaal. Ik heb het toen nog dezelfde avond met Van Gaal uitgesproken, maar daar hoor je niemand over.”
Uiteindelijk vertrok Van Leeuwen ook bij Vitesse na een conflict. Omroep Gelderland schreef deze week nog dat er weerstand was tegen de td, die solistisch te werk zou gaan. “De ene dag was hij vriendelijk en oreerde hij vol passie tegen mensen, maar de andere dag verschool hij zich achter zijn bureau of bij het trainingsveld en sprak hij niemand. Het leverde hem de bijnaam Ted Two Face op.” Van Leeuwen kwam in conflict met de club over de macht die Chelsea had bij het aantrekken van spelers. Trainer Fred Rutten, die het goed kon vinden met Van Leeuwen, had al besloten om na het seizoen te stoppen en meldde zich nu ook nog ziek. Van Leeuwen volgde niet veel later. Vitesse trok daarna Mohammed Allach aan als opvolger.
Twente
Van Leeuwen werkte vervolgens in Malta en op Cyprus, keerde in Nederland terug bij FC Twente en werkte daarna nog in Denemarken bij Esbjerg FB. Opmerkelijk was dat hij bij Twente na een jaar al de deur werd uitgewerkt met Jan van Halst als technisch directeur boven hem als technisch manager. Nadat Twente onder leiding van Van Halst degradeerde naar de Eerste Divisie werd Van Leeuwen toch weer teruggehaald. Hij slaagde erin om vanuit praktisch niets – Twente was totaal uitgekleed – een selectie samen te stellen die kampioen werd. Omdat er nauwelijks geld was – Rens van Eijden verkoos bijvoorbeeld NEC boven Twente – werden er naast clubman Wout Brama vooral onbekende spelers uit Spanje aangetrokken. Na de promotie besloot Van Leeuwen om trainer Marino Pusic te vervangen door Garcia Garcia, die hij jaren eerder naar Nederland haalde bij AGOVV. Ook de selectie kreeg weer een makeover.
Van Leeuwen werd in toenemende mate bekritiseerd dat hij voor dit seizoen een groot aantal buitenlanders naar Twente had gehaald
Na dat seizoen, vorige zomer dus, ging het roer om bij Twente. Van Leeuwen boterde niet meer met algemeen directeur Paul van der Kraan, met wie hij eerder nog bij Vitesse werkte. ‘Eigenzinnige Ted van Leeuwen sneuvelt in directiekamer FC Twente’, kopte Voetbal International nog geen jaar geleden. “De ex-journalist heeft de naam opgebouwd een eigengereide voetbalbestuurder te zijn met een even originele als eigenzinnige kijk op voetballers. Tot hem doordringen is lastig, echt grip op hem krijgen evenzeer. Dat gaat tegen een technisch directeur werken op het moment dat de resultaten uiterst wisselvallig blijken en spelers vlak of tegenvallend gaan presteren. Van Leeuwen werd in toenemende mate bekritiseerd dat hij voor dit seizoen een groot aantal buitenlanders (veertien) naar Twente had gehaald, die kwalitatief lang niet altijd het vereiste niveau hadden. De technisch directeur verdedigde die handelwijze met de constatering dat jonge buitenlandse voetballers vaak beduidend goedkoper zijn dan Nederlands talent. Ook haalde Van Leeuwen negen huurlingen, waardoor de helft van de selectie geen kapitaalwaarde voor FC Twente vertegenwoordigt.”
NEC
Precies dat is waar in Nijmegen nu door sommigen voor wordt gevreesd. NEC zette twee seizoenen geleden de knop om en maakte pas op de plaats. Er kwam meer focus voor eigen jeugdspelers die volop de kans kregen, dit seizoen onder een jonge trainer Rogier Meijer. Maar in het driejarenplan van de club staat dat komend seizoen moet promoveren naar de Eredivisie. Wilco van Schaik praatte zich daar tegen Omroep Gelderland overigens geniepig onderuit. “We zijn bezig met een driejarenplan, waarbij we volgend seizoen mee willen doen om directe promotie. Maar dat kunnen we niet meteen eisen van iemand die nu pas begint. Maar de komende twee jaar moeten we rechtstreeks promoveren.” Dat moet Van Leeuwen gaan bewerkstelligen. De vraag is hoe hij dat gaat doen. Komt er een vreemdelingenlegioen naar De Goffert of blijft er focus voor eigen jeugd? De tijd zal het leren.
Foto: Orange Pictures