NEC heeft na drie verloren duels weer eens gewonnen. NEC, onder leiding van een sterk spelende Elayis Tavsan, wist te winnen van concurrent Roda JC. De Nijmegenaren hadden over het algemeen de controle in Kerkrade, maar wisten na de rode kaart van Erik Falkenburg pas echt het verschil te maken.

NEC trad aan met een nieuwe opstelling en een nieuw systeem. Rogier Meijer besloot om met vijf verdedigers te spelen. Edgar Barreto bleef dus achterin staan, waar de eerder geschorste Rens van Eijden ook weer stond. Achter deze vijf verdedigers was er geen plaats meer voor Norbert Alblas. Zijn plek werd ingenomen door Mattijs Branderhorst.

Het begin van de wedstrijd ging beide kanten op. Zowel Roda JC als NEC kreeg een aantal kansen, maar niks levensgevaarlijks. Dit kwam voornamelijk voort uit de slordigheid van de tegenstander. NEC had iets meer de bovenhand in dit eerste kwart van de wedstrijd. Het kreeg iets meer kansen dan de thuisploeg, maar tot scoren kwam het niet.

Echte kansen

De eerste echte kans kwam van het hoofd van Falkenburg. Na een halfuur spelen Roda JC eruit met een snelle counter via Thijmen Goppel. Hij wist een goede voorzet af te leveren op Falkenburg, maar zijn kopbal ging over het doel heen. Hierna werd het aan de andere kant gevaarlijk. Tavsan dribbelde vanaf de linkerkant het strafschopgebied in. Hij gaf de bal voor, maar werd daarna omver gegleden door keeper Jan Hoekstra. Scheidsrechter Sander van der Eijk floot en legde de bal op de stip. Jordy Bruijn maakte een sprongetje en schoot de bal ijskoud binnen. Voor de middenvelder was het zijn negende goal van het seizoen.

Na de goal nam de thuisploeg wat meer initiatief. Dit resulteerde in enkele hoekschoppen, maar ook niet echt meer dan dat. Net voor rust werd NEC nog gevaarlijk. Bart van Rooij kwam naar binnen en legde de bal klaar voor Tavsan. Zijn schot ging echter net naast.

Het tweede bedrijf

Het spel vanuit de eerste helft werd rustig doorgezet door beide ploegen. Ondanks dat Roda iets meer druk zette op de spelers van NEC, behielden de Nijmegenaren de controle. Achterin behielden Barreto en van Eijden de rust zowel met als zonder bal en voorin hield Tavsan de verdedigers van de Koempels aardig bezig. Echter was het Roda wat wist te scoren. Een rare hoge bal van Barreto kwam bij de thuisploeg die er een hoekschop van wist te maken. De corner werd goed genomen en mede door slecht verdedigen van NEC kopte Falkenburg de bal mooi in de verre hoek. Barreto sprong nog, maar kon de bal niet meer wegkoppen waardoor de ex-NEC’er de gelijkmaker op het scorebord noteerde.

Toch NEC

Na het doelpunt was het Roda wat helemaal opleefde. Het begon veel meer druk te zetten en nam de controle in het duel over van de Nijmegenaren. Langzamerhand kwam NEC steeds iets beter terug in de wedstrijd. Tavsan was Falkenburg te slim af waardoor de doelpuntenmaker van Roda een domme overtreding maakte. Dit was zijn tweede gele kaart en dus mocht hij de kleedkamer gaan opzoeken. Meteen na de rode kaart was het, natuurlijk, Tavsan die iets prachtigs deed. De hoekschop wordt door keeper Hoekstra weggewerkt, maar de bal valt voor de voeten van de aanvaller van NEC. Die schiet met zijn linkerbeen de bal over de ver voor zijn doel staande keeper heen waardoor NEC de voorspong weer terug pakte. Binnen een minuut na de rode kaart was het hele duel dus omgedraaid.

Na het doelpunt wist NEC de voorsprong te behouden. In de tweede minuut van de extra tijd wisten de Nijmegenaren de score zelfs uit te breiden. Het schot van de ingevallen Jonathan Okita werd nog gestopt, maar de rebound van Javier Vet ging wel in het net. Door de overwinning komt NEC op vierenveertig punten en kan het nog een beetje omhoog kijken in de Keuken Kampioen divisie. Het loopt in ieder geval uit op directe concurrent Roda JC.

Wedstrijdverloop:
33′ 0-1, Jordy Bruijn (penalty)
56′ Gele kaart, Amir Absalem
67′ 1-1, Erik Falkenburg
68′ Gele kaart, Erik Falkenburg
78′ Rode kaart, Erik Falkenburg
79′ 1-2, Elayis Tavsan
92′ 1-3, Javier Vet

Opstelling Roda JC: Jan Hoekstra, Richard Jensen (85′ Stan van Dijck), Kees Luijckx, Danny Bakker, Amir Absalem (85′ Niek Vossebelt), Thijmen Goppel, Robert Klaasen, Benjamin Bouchouari (65′ Ali Messaoud), Patrick Pflucke (85′ Xander Lambrix), Erik Falkenburg, Fabian Serrarens (65′ Dylan Vente).

Opstelling NEC: Mattijs Branderhorst, Bart van Rooij, Edgar Barreto, Rens van Eijden, Cas Odenthal, Souffian El Karouani, Dirk Proper (80′ Joep van der Sluijs), Jordy Bruijn, Javier Vet, Elayis Tavsan (88′ Jonathan Okita), Rangelo Janga.

Foto: Orange Pictures