Voor Elayis Tavsan is de aankomende wedstrijd tegen Sparta een bijzondere. De rechtsbuiten speelde in de jeugd bij de Rotterdamse club en maakte na een uitleenbeurt naar Telstar vanuit Rotterdam de overstap naar NEC.

Daarom is het ook een bijzondere club voor Tavsan. “Ik heb daar elf jaar lang gespeeld. Dan zie je weer bekende gezichten en is het anders dan bij andere clubs.” Ook is hij gebrand om zich te laten zien tegen Sparta. “Je wilt je bewijzen tegen je oude club, maar elke wedstrijd geef ik honderd procent.” Maar niet alleen omdat het zijn oude club is. Na zeven gelijke spelen is het voor NEC wel eens tijd om weer te winnen en niet het record voor meeste gelijke spelen op rij te bemachtigen.

Hoe kijkt de vleugelspits hiernaar? “Dat krijgen we wel mee natuurlijk. Er worden geen grapjes over gemaakt. We willen winnen van Sparta en er geen acht duels van maken.” In die zeven gelijke spelen, had NEC soms recht op meer, maar mocht het soms ook in de handjes klappen met een punt, zoals tegen AZ. “In bepaalde wedstrijden is het wel jammer dat je niet wint. We hebben goed geanalyseerd na Excelsior wat er beter moet en ik heb er vertrouwen in dat het beter gaat.”

Feit blijft dat NEC ontzettend lastig te bespelen is, maar dat het aanvallend ondermaats is. “Ik denk dat we weinig tegengoals krijgen. Verdedigend staat het dus goed. Aanvallend kan het een stuk beter. Ik kan er geen vinger op leggen waar het precies aan ligt. Maar als we goed verdedigen, is het moeilijker om aanvallend kansen te creëren.” Toch zullen om te winnen goals gemaakt moeten worden. “We moeten wat meer variatie inbrengen aanvallend. Creatiever zijn en meer geluk zoeken, wat opportunistischer.”

“Tegenstanders houden rekening met mij”

In de eerste negen wedstrijden trof de rechtsbuiten slechts één keer doel en kon hij nog geen assists bijschrijven. Is hij wel tevreden over zijn eigen spel? “Tevreden weet ik nog niet. Ik denk dat ik beter kan. Ik heb wel een aantal wedstrijden aardige dingen laten zien, maar ook een paar wedstrijden waar het minder was. Het was jammer dat mijn assist bij het doelpunt tegen Excelsior werd afgekeurd, maar ik wil deze stijgende lijn doorzetten.”

Inmiddels is Tavsan international bij Jong Oranje en weten tegenstanders beter waar zijn kwaliteiten liggen. “Tegenstanders gaan wel rekening houden met mij. Daar moet je dan ook weer mee omgaan. Vaak merk ik dat er dubbele dekking op mij staat, waardoor ik niet de één op één actie kan maken. Dan moet ik andere dingen doen en slim positie kiezen.”

Het was een rommelig begin van het seizoen voor Tavsan. Hij gaf aan dat hij een stap hogerop wilde maken, maar uiteindelijk bleef hij toch in Nijmegen. Dat terwijl NEC wel aanbiedingen van onder andere Besiktas had geaccepteerd. “Je weet nooit hoe het daar zou gaan. Ik ken de competitie ook niet zo goed. Voor mij was deze keuze om hiet te blijven op dit moment beter.” Een typische broodvoetballer is Tavsan dus niet, want dan had hij hier niet meer gespeeld. “Geld is niet het belangrijkste voor mij. Ik kijk gewoon wat voor mijn ontwikkeling het beste is en daar baseer ik mijn keuze op”, sluit Tavsan af.

Foto: Orange Pictures