Elayis Tavsan vertrekt definitief bij NEC. De Nijmeegse club heeft een akkoord bereikt met Hellas Verona, waardoor de buitenspeler deze winter nog vertrekt naar Italië. Tijd voor een terugblik op zijn tijd bij NEC.

NEC nam de vleugelspeler in de zomer van 2020 over van Sparta. Op 11 september 2020 mocht Tavsan zijn debuut maken voor de Nijmeegse driekleur thuis tegen Jong Ajax. Ondanks dat De Goffert maar half gevuld was, smullen de supporters van de acties van de jonge en druistige flankspeler. Een week later uit bij Volendam kon Tavsan zijn eerste treffer noteren in de 3-1 winst op de palingboeren. Een veelbelovend talent, maar de achterban heeft dat door de coronapandemie veelal achter de televisie moeten aanschouwen.

Daar waar Tavsan het hele seizoen een van de smaakmakers bij NEC is, gaat het eigenlijk beter zonder hem. Hij raakt geblesseerd en de play-offs gaan aan hem voorbij. Zijn vervanger Jonathan Okita wordt de grote man als NEC op 23 mei promoveert naar de Eredivisie door NAC met 1-2 te verslaan.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Jong Oranje

Promotie naar de Eredivisie is bereikt. De vleugelaanvaller had zichtbaar moeite met het hogere niveau van de Eredivsie. Alleen Tavsan bleef volhouden en Rogier Meijer gaf hem vertrouwen. Dat vertrouwen betaalde hij dan ook uit. Zijn eerste Eredivisiegoal maakte hij op 2 oktober, in de ontmoeting met Fortuna Sittard (1-3 winst). Tegen VV Capelle in de beker maakte hij op 27 oktober twee goals, voor het eerst sinds 23 november 2020, toen hij twee keer scoorde tegen Jong AZ. Tavsan scoorde uiteindelijk zeven goals en kon rekenen op een uitnodiging van Jong Oranje bondscoach Erwin van der Looi. Als invaller scoorde hij meteen twee keer tegen Zwitserland onder 21 en won daardoor met 2-0.

100 wedstrijden rood-groen-zwart

De transferzomer daarna stond de aanvaller in de belangstelling van onder meer clubs uit Turkije en Olympiakos Piraeus. Daar had de vleugelspeler wel oren naar. Echter bleef Tavsan op zijn plek zitten bij de rood-groen-zwarten. Hij begon het seizoen 2022/2023 sterk met een goal in de tweede speelronde tegen FC Volendam (1-4 winst, red.) Daarna viel hij veelal tegen, waarna Meijer hem vanaf 23 oktober uit de basis haalde. Drie weken later, op 13 november, scoorde hij zijn tweede goal van het seizoen in de 6-1 winst tegen RKC. Op 12 maart bereikte Tavsan een bijzondere mijlpaal voor de club. Tegen FC Utrecht speelde hij zijn 100e wedstrijd voor NEC. Twee dagen later werd de optie om zijn aflopende contract met één seizoen te verlengen gelicht.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Afscheid via de achterdeur

Hoewel Tavsan in de zomer van 2023 opnieuw in de belangstelling stond van een aantal Italiaanse en Turkse clubs, stond hij tijdens de openingswedstrijd van het seizoen 2023/2024 nog steeds op de loonlijst bij NEC. Hij begon tegen Excelsior op de bank, gepasseerd door nieuwe aanwinst Sontje Hansen. Hij viel in, maar moest na een halfuur met een blessure het veld weer verlaten. In december 2023 heroverde hij zijn basisplaats, door in die maand drie keer te scoren en twee assists te geven in vijf wedstrijden.

Na de winterstop verandere er iets in Tavsan. Hij maakte zichzelf onmogelijk bij NEC. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Feyenoord (2-2) liet de pupil weten dat hij zich niet volledig kon focussen op de wedstrijd tegen de Rotterdammers. Daarnaast kampte hij ook met hamstringklachten. Hij werd buiten de selectie gehouden en kon op weinig begrip rekenen van Meijer. Door de opleving van Tavsan vlak voor de winterstop, leek hij in het nieuwe jaar een belangrijke schakel te worden bij de Nijmegenaren. Door hoe hij zich de laatste tijd opstelde bij NEC verspeelde hij dat en dat viel ook de achterban niet lekker.

Tavsan speelde uiteindelijk 118 wedstrijden voor NEC. Daarin scoorde hij 25 keer en gaf hij zeventien assists.

Foto’s: Rob Koppers/Orange Pictures