Elayis Tavsan is door databureau SciSports genoemd als een van de tien Eredivisie spelers die men in de gaten moet gaan houden dit seizoen. Het bureau baseert dit op basis van hun data analyses. Hieronder valt bijvoorbeeld de SciSkill index (een objectieve maatstaf die meet hoe groot de invloed van de speler op zijn team is) en het potentieel van de speler.

SciSports zet Tavsan op nummer negen in hun top tien. De redenen van het databureau zijn als volgt: Tavsan was vorig seizoen erg belangrijk voor NEC met elf assists in de Keuken Kampioen Divisie. Daarnaast wordt Tavsan als een van de beste buitenspelers van die competitie genoemd op basis van zijn kwaliteiten als dribbelaar en het afmaken.

De buitenspeler krijgt van SciSports een SciSkill van 46,9 met een potentieel van precies 88. Om dit is perspectief te plaatsen. Bovenaan de lijst staat Noni Madueke (PSV). Hij heeft een SciSkill van 57,6 met een potentieel van 91,4. Andere talenten in de lijst zijn onder anderen Sam Beukema (AZ) en Devyne Rensch (Ajax). De hoogste score van zowel de SciSkill als de potentie is voor Filip Stefanovic (SC Heerenveen, gehuurd van Manchester City). Met een SciSkill van 71,7 en een potentieel van 113,5 krijgt hij een hogere beoordeling dan de rest, maar ondanks dat staat hij op plek vijf in de lijst.

Foto: Rob Koppers