Elayis Tavsan is voor het eerst opgeroepen voor Jong Oranje. De vleugelaanvaller van NEC stond begin maart al voor het eerst bij de namen in de voorselectie. Bondscoach Erwin van de Looij haalt hem nu dus ook gelijk bij de definitieve selectie.

Tavsan is bezig aan zijn eerste seizoen in de Eredivisie en wist daarin vijf keer te scoren. Ook scoorde hij twee keer in de KNVB beker. Allebei in de uitwedstrijd tegen Capelle (0-3). Het laatste doelpunt van de in Rotterdam geboren aanvaller was op 13 februari. Toen was zijn goal de beslissende in Heerenveen (0-1). In het begin van dit seizoen was Tavsan niet altijd zeker van een basisplaats bij de Nijmegenaren maar de smaakmaker van vorig seizoen knokte zich terug. Dit is de bondscoach van Jong Oranje dus opgevallen waardoor hij zich nu voor het eerst mag melden bij de beloften van de nationale selectie.

Naast de 20-jarige NEC’er zitten onder andere Joshua Zirkzee (Anderlecht), Ryan Gravenberch, Brian Brobbey (beide Ajax) en Mitchell Bakker (Bayer Leverkusen) bij de selectie. Jong Oranje speelt op 25 maart de eerste wedstrijd van dit kalenderjaar tegen Jong Bulgarije in Sofia. Vier dagen later spelen de beloften tegen de leeftijdsgenoten uit Zwitserland in de Adelaarshorst in Deventer. Dat is een kraker tussen de nummer één en twee van de kwalificatiegroep voor het EK 2023 in Roemenië en Georgië.

Naast Tavsan is ook Robin Roefs opgeroepen, maar dan voor Oranje onder 19. Linksback Souffian El Karouani blijft een keertje thuis. Na een paar keer te zijn opgeroepen voor Marokko, waaronder tijdens de Afrika Cup, zit hij dit keer niet bij de selectie.

Foto: Rob Koppers