Oussama Tannane was zondagmiddag vaak het middelpunt van de vele opstootjes die plaatsvonden tijdens de wedstrijd, maar was ook de enige NEC’er die enigszins gevaar wist te stichten. De middenvelder liet zich niet kennen terwijl meerdere Spartanen probeerden hem van zijn stuk te brengen.

NEC speelde zeker in de eerste helft ver ondermaats. Tannane zag zijn ploeggenoten ploeteren. “Dit hadden we allemaal niet verwacht. We kwamen hier met goede moed, alleen is het jammer genoeg anders gelopen. Het begint bij de corner waar we niet goed opletten. Daarna ga je achter de feiten aan lopen. Sparta zette goed druk en het leek wel of ze meer lucht hadden dan wij.”

Er was een aantal opstootjes gedurende de wedstrijd en Tannane was daar meermaals bij betrokken. “Dit kan elke wedstrijd gebeuren. Ik gaf bij het eerste moment een schouderduw. Het zijn spelers die mij zoeken, omdat ze weten dat ik het verschil kan maken. Ze wilden mij een gele of rode kaart aannaaien, zodat ik niet meer in het veld zou staan.” Tannane vond het niet moeilijk om daarmee om te gaan. “Nee, want anders had ik een rode kaart gehad. Ze hebben het gewoon slim gedaan. Ze zaten er elke keer met twee op als ik een bal aannam.”

‘NEC gevaarlijk’

In de tweede helft zakte Tannane wat verder terug. “De trainer wilde mij meer aan de bal hebben en van daaruit meer de buitenkant zoeken. Dat is gelukt.” Heel veel kansen leverde het niet op. De expected goals van de Nijmegenaren had een waarde van slechts 0,71 en ook noteerde NEC slechts vier schoten op doel. Tannane vindt het geen juiste weerspiegeling van het duel. “Ik denk dat we best wel gevaarlijk waren. Ik had in de eerste helft een vrije trap die bijna in de kruising belandde. Dus er waren kansen, alleen moet je het geluk hebben dat die erin gaan.”

“Anderen moeten opstaan”

Volgens Tannane moeten ploeggenoten ook meer verantwoordelijkheid nemen. “Anderen moeten opstaan. Het is één team. Uiteindelijk moeten de buitenspelers en de spitsen ook wat creëren, want ik kan niet alles alleen doen. Als ze mij uit de wedstrijd halen met dubbele dekking zou er ergens anders op het veld ruimte moeten ontstaan. Dan moeten anderen opstaan.” Het aanvallende spel is volgens velen al een aantal wedstrijden ondermaats. Tannane ziet dat anders. “Het afmaken is onvoldoende, niet het aanvallend voetbal”, bijt Tannane van zich af.

De creatieveling heeft wel vertrouwen dat het afwerken beter zal gaan. “100%. Wie moet ze anders maken? Ze moeten die jongens het vertrouwen geven en vanuit daar de ballen gaan scoren. Het aanvallend voetbal is er. Nany (Dimata, red.) heeft vorige week gescoord. We hadden gehoopt dat hij het vandaag ook zou doen. Zo krijgt hij vertrouwen in zichzelf. Laten we hopen dat het woensdag weer beter gaat”, besluit Tannane

Foto: Orange Pictures