Oussama Tannane deed voor het eerst sinds zijn blessure, die hij op 1 april thuis tegen PSV (2-4) opliep, weer mee bij NEC. De Marokkaanse smaakmaker had zijn rentree waarschijnlijk anders bedacht. NEC verloor met 2-3 van SC Heerenveen en daardoor wordt het behalen van de play-offs voor Europees voetbal een lastig verhaal. Na een uur spelen ging Tannane, zichtbaar niet blij, naar de kant. “De trainer maakte een keuze en ik hoopte op een ander.”

De 29-jarige aanvallende middenvelder zag dat zijn ploeg goed speelde. “We hadden een goede start. Heerenveen had niks te vertellen, alleen jammer genoeg loopt het dan toch anders”, baalt hij. Balen deed hij ook na zijn wissel in de 59e minuut. Gelukkig werd er kort daarna gescoord, waardoor hij zich alweer wat beter voelde. “Ik was heel blij. We hebben natuurlijk winst nodig. Liever had ik dan natuurlijk zelf op het veld gestaan. Ik had het gevoel dat er zeker nog wat kon gebeuren. Alleen ik snap de trainer ook wel. Die is blij dat ik weer kan voetballen en wil niet dat ik weer geblesseerd raak.”

“Het is als een kind in de snoepwinkel. Als je tegen mij zegt dat we buiten gaan spelen, dan ben ik als eerste buiten”, probeert Tannane uit te leggen waarom hij wilde blijven staan. “Hier moet ik het laten zien. Voor mijn gevoel zat er nog genoeg in mijn benen, maar we moeten ook realistisch zijn: ik heb maar een weekje meegetraind. Daarvoor heb ik vier weken niks gedaan, alleen binnen. Conditioneel loop je dan een beetje achter. Alleen met mijn spel hoef je niet altijd veel te lopen.”

Afgelopen week spraken trainer Rogier Meijer en zijn ‘nummer tien’ al over een eventuele wissel. “We zouden kijken hoe lang ik het zou volhouden. De eerste helft zou ik sowieso spelen. Daarna zouden we kijken. De trainer maakte een keuze en ik hoopte op een ander.”

Steun voor Cillessen

Vanaf de bank zag hij dat de tegenstander uit Friesland er alsnog met de volle buit vandoor ging. Een bizarre blunder van Jasper Cillessen zorgde voor de 2-3, die NEC niet meer te boven kwam. “Hij schat die bal anders in, maar daarvoor had hij zeker beslissende reddingen. Jullie maken het groter dan dat het is. Journalisten willen altijd het slechte pakken, in plaats van het goede. Jasper is een fantastische keeper en jullie moeten hem juist ondersteunen.”

Tannane baalde mee met zijn doelman. “Dat verdient niemand en dat gun je niemand. Hij schat die bal verkeerd in en dat is zuur. Je kan er niks aan veranderen. Je moet het laten gaan en volgende week staat hij er weer”, stelt de Marokkaan. “Ik heb hem gezien en gesproken. Hij zei eigenlijk niks, maar iedereen probeert hem op te beuren. Het komt goed, je bent belangrijk voor ons geweest, koppie omhoog en dat is na Vitesse ook gebeurt. Dat deed hem volgens mij wel goed.”

Bij ESPN ging Tannane nog iets dieper in op de ‘keeperskwestie. “Ik hoorde het publiek nu ook over Mattijs Branderhorst, maar dat moeten de supporters niet doen. Hoe het er nu uitziet, is Jasper er volgend seizoen ook nog. We moeten hem niet afschrijven.”

Treffen met Twente

De nederlaag was een flinke knauw voor NEC in de strijd om plaats acht, die recht geeft op een plek in de play-offs voor Europees voetbal. Desondanks blijft Tannane hoopvol in aanloop naar de uitwedstrijd tegen FC Twente volgende week. “We zullen moeten. Ik heb daar in ieder geval nog nooit verloren.” De aanvallende middenvelder gaat zijn best doen om er dan weer helemaal bij te zijn. “Deze week gaan we er hard aan werken om er volgende week helemaal te staan. En dan weer negentig minuten”, sluit hij lachend af.

Foto: Orange Pictures