Na een interlandweek zonder Eredivisiewedstrijd mocht NEC de competitie hervatten in een thuiswedstrijd tegen PSV. Voor beide ploegen waren de belangen groot voor de start van het duel. NEC is volop in de strijd om de play-offs voor Europees voetbal, terwijl PSV nog altijd in de nek hijgt van Ajax. PSV bleek uiterst effectief te zijn in de eerste helft. Voor rust stond het namelijk al 0-3. In het tweede bedrijf kon Oussama Tannane nog tekenen voor twee prachtige treffers, maar die waren niet genoeg voor een stunt.

De wedstrijd werd voorafgegaan door een minuut stilte ter nagedachtenis aan Thijs Slegers. De perschef van de Eindhovenaren stierf eerder deze week op 46-jarige leeftijd. In de twaalfde minuut werd door beide supportersgroepen geapplaudisseerd voor Slegers.

Effectief PSV

De Nijmegenaren hadden het lastig in de openingsfase van de wedstrijd, alhoewel Oussama Tannane de eerste kans had. Helaas zag hij zijn schot recht op Joël Drommel afgaan. Luttele seconden later had Jasper Cillessen eerst nog een knappe redding in huis op de poging van Xavi Simons, maar in de rebound was het uiteindelijk toch raak door Luuk de Jong. De rood-groen-zwarten hadden hun handen vol aan de offensieve impulsen van PSV. Halverwege de eerste was daar dan ook de 0-2. Het was Olivier Boscagli die eenvoudig binnen kon koppen. NEC bracht vervolgens te weinig en kwam zelf amper in scoringspositie om iets aan die achterstand te doen. Vlak voor rust breidde PSV hun voorsprong nog uit met een derde doelpunt. Joey Veerman kende geen genade en schoot de bal knap binnen. Iván Márquez pakte nog voor het opzoeken van de kleedkamers zijn vijfde gele kaart van dit seizoen. Daarmee mist de Spanjaard het uitduel van volgende week tegen FC Emmen.

Prachtige treffers Tannane

Er was werk aan de winkel voor NEC in de tweede helft. Het tweede bedrijf begon alleen precies hetzelfde als de eerste. Na lang wikken en wegen bij de VAR op de vraag of het buitenspel was, telde het tweede doelpunt van De Jong alsnog. De smaakmaker van NEC, Tannane, deed na een uur spelen iets terug voor de Nijmegenaren. De middenvelder schoot de bal prachtig in de kruising. Het publiek gaf hem vervolgens een staande ovatie. Na de treffer van Tannane bracht Meijer nieuwe aanvallende krachten met onder andere Pedro Marques. De Portugees was dichtbij een tweede Nijmeegse treffer, maar Drommel had een knappe redding in huis. Het spel hobbelde verder, maar tot grote kansen leidde dit niet. PSV zag nog wel een vijfde treffer, door Johan Bakayoko, afgekeurd worden voor buitenspel. Er was geen nauwelijks meer iets te halen, maar toch mochten de Nijmeegse supporters nog even juichen. Vlak voor tijd schoot Tannane genadeloos hard een vrije trap binnen op de rand van de zestien. Daarmee werd de eindstand 2-4. De aanvallende middenvelder raakte daarbij echter wel geblesseerd en moest het veld verlaten. Volgend weekend mag de ploeg van Meijer het opnieuw gaan proberen in Emmen.

In het kort

Scoreverloop:
7’ De Jong (0-1)
22’ Boscagli (0-2)
39’ Veerman (0-3)
52′ De Jong (0-4)
59′ Tannane (1-4)
87′ Tannane (2-4)

Kaarten: Márquez, Ramalho (Geel)

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Márquez, Sandler (78′ Kramer), El Karouani (86′ Bruijn); Schöne, Tannane, Proper; Tavsan (67′ Marques), Dimata, Mattsson (67′ Cissoko).

Opstelling PSV: Drommel; Mwene (46′ Teze), Ramalho, Boscalgi, Van Aanholt; Veerman (65′ Sangaré), Til, Gutiérrez; Bakayoko (90′ Saibari), De Jong (82′ Silva), Simons (65′ Hazard).

Scheidsrechter: Edwin van de Graaf

Toeschouwers: 12.500

Foto’s: Rob Koppers