NEC heeft woensdagavond voor de negende keer in tien wedstrijden verloren. In het hoge noorden leden de Nijmegenaren een 2-0 nederlaag tegen FC Groningen. NEC had wel degelijk de kans op meer, maar miste simpelweg de kwaliteit en finesse om de tegenstander op de pijnbank te leggen. FC Groningen wist na 900 minuten zonder winst weer eens de volle buit te pakken.

NEC begon het duel vrij voortvarend en met vertrouwen. De Nijmegenaren hadden via Taiwo Awoniyi en Mohamed Rayhi de opgelegde mogelijkheden om de score te openen, maar zij faalden jammerlijk. Awoniyi had de grootste mogelijkheid van de eerste helft toen hij alleen op FC Groningen-doelman Sergio Padt afliep. De doelman verkleinde zijn doel goed waardoor de bal naast ging. Naarmate het duel vorderde kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd. Waar NEC verzuimde de score te openen en FC Groningen een tik te geven, maakte FC Groningen de 1-0. Een opbouw van NEC werd onderbroken en onderschept door Juninho Bacuna, die vervolgens de bal panklaar aflegde op de ingelopen Mahi. De buitenspeler rondde koelbloedig af; 1-0. NEC liep weer achter de feiten aan en moest in de achtervolging. Dit lukte maar mondjesmaat. Doordat FC Groningen het wel welletjes vond, ebde het spel een beetje dood. De stand halverwege was dan ook 1-0 in het voordeel van de Groningers.

Ook in de tweede helft was het spelbeeld niet veel anders. NEC probeerde met man en macht om de gelijkmaker te forceren, maar FC Groningen was in de counter de gevaarlijkste. Via Mohammed Rayhi had NEC dé ultieme mogelijkheid om de stand gelijk te trekken, maar zoals wel vaker gebleken mist NEC de finesse en kwaliteit om de tegenstander pijn te doen. Daarentegen scoorde FC Groningen de tweede van de avond. De ploeg die ruim 900 minuten wachtte op een overwinning, kwam dankzij een afstandskogel van Juninho Bacuna op een comfortabele 2-0 voorsprong. Met nog ruim twintig minuten op de klok leek de wedstrijd gespeeld. In de slotfase drong de thuisploeg aan op de derde treffer, maar deze bleef ook in de toegevoegde zes minuten extra tijd uit.

Het is huilen met de pet op bij NEC. Met het oog op het resterende programma en de minimale voorsprong op de degradatiezone is het vijf voor twaalf in Nijmegen. Ook het rouleren in de opstelling biedt weinig perspectief. Aanstaande zaterdagavond komt Ajax op bezoek in Nijmegen. De aftrap van dat duel is om 19.45 uur.

Scoreverloop:
1-0 FC Groningen ’30 Mahi
2-0 FC Groningen ’67 Bacuna

Opstelling FC Groningen: Padt; Hiariej, Reijnen, Memisevic, Davidson; Drost, Bacuna, Jenssen, Tibbling (’77 Idrissi); Mahi, Linssen (’90 Hrustic)

Opstelling NEC: Dellè; Bikel (’80 Larsson), Dumic, Sturing, Burnet; Von Haacke (’72 Ofosu), Breinburg, Kadioglu; Rayhi, Awoniyi, Fomitschow (’58 Grot)

Toeschouwers: 18.069

Foto: Orange Pictures