NEC heeft de voorbereiding afgesloten met een eerste nederlaag tegen de Spaanse promovendus Osasuna (0-1).

NEC startte tegen Osasuna met enkele wijzigingen ten opzichte van de afgelopen oefenwedstrijd tegen De Treffers. In eerste instantie zou Souffian El Karouani in de basis starten, hij viel echter in de warming-up uit, Bart van Rooij verving hem en Terry Lartey-Sanniez schoof naar de linksbackpositie. Jellert van Landschoot nam de plek op het middenveld van Aymen Sellouf over. Op doel begon Mattijs Branderhorst in plaats van Job Schuurman.

Beide teams begonnen zonder veel gevaar aan de wedstrijd. Sanniez kwam met een goede actie aan de linkerflank op, zijn voorzet kwam tegen de borst van Sven Braken. Na een kwartier spelen creeërde NEC de eerste grote kans via Musaba die stuitte op de keeper, nadat Braken eerder doorkopte. Na een klein half uur spelen kwam de uitploeg op voorsprong door een intikker van dichtbij van Cardona, de aanvaller die onlangs over is gekomen van FC Barcelona. Bart van Rooij kon een gevaarlijke counter van Osasuna onschadelijk maken, door een snelle sprint te trekken. Het tweede deel van de eerste helft lag het initiatief meer bij de Spanjaarden, waar het in het begin de ploegen redelijk aan elkaar op gingen.

Tweede helft
NEC begon met een enkele wisseling aan de tweede helft, Ndayishimiye verving Musaba. Luis Perea kopte net naast vanuit een corner. Ndayishimiye met een aardige voorzet op Okita, nadat hij diep werd gestuurd door Van Landschoot, maar de vleugelspeler kon er net niet bij. Okita werd ingespeeld, ging alleen op het doel af en kon uithalen, maar zijn schot belandde in het zijnet. NEC kreeg naarmate de tweede helft vorderde wat meer kansen dan in de eerste helft. In de 70e minuut werd Braken onderuit gehaald, maar de scheidsrechter zag er geen penalty in. In de slotfase werd Kvída nog in een moeilijke situatie gebracht en verspeelde de bal, Odenthal snelde in en de bal vloog uiteindelijk naast het doel. Romeny liet nog de kans liggen om de gelijkmaker te maken, nadat hij voor de keeper kwam en wilde omspelen. Vlak voor tijd werd Van Rooij onderuit gehaald, maar wederom vond scheidsrechter Ruperti het geen strafschop.

De 0-1 nederlaag tegen Osasuna betekende de eerste nederlaag in de laatste wedstrijd van de voorbereiding. Volgende week op vrijdag 9 augustus start NEC de competitie thuis tegen FC Eindhoven.

Wedstrijdverloop:
’28 Cardona 0-1

Opstelling NEC: Branderhorst; Van Rooij, Odenthal, Kvída, Sanniez; Dijkstra, Van Landschoot (’71 Romeny), Overtoom; Okita, Braken (’71 Wolters), Musaba (’45 Ndayishimiye).

Opstelling Osasuna: Pérez; Lillo, Aridane, Hualde, Edika; Luis Perea, Otegui, Moncayola; Cardona, Brandon, Torres.

Foto: Rob Koppers