In de eerste wedstrijd van het seizoen heeft NEC in een matige wedstrijd met 2-0 verloren. De Friese titelfavoriet wist na rust het verschil in kwaliteit ook in de score uit te drukken.

Bij NEC stond de grootste verrassing in het doel: Norbert Alblas krijgt voorlopig als eerste doelman de voorkeur boven reserve-aanvoerder Branderhorst. Verder was de van een blessure teruggekeerde Jonathan Okita nog niet fit genoeg om te starten, evenals Kevin Bukusu. Ole Romeny stond zijn plaats centraal voorin aan nieuweling Rangelo Janga in de spits, maar mocht op zijn beurt naar de flank verhuizen. Enige grote afwezige bij Cambuur was Erik Schouten.

Het eerste half uur was duidelijk voor Cambuur. Met een surplus aan balbezit, wisten de Friezen echter geen schot op doel te lossen. Talloze ballen vlogen voorlangs, zonder dat Alblas hoefde op te treden. NEC was na 10 minuten, weliswaar ietwat gelukkig, het dichtst bij een doelpunt. Jordy Bruijn gaf vanaf de zijlijn een vrije trap hoog voor en keeper Stevens wist de bal via de lat tot corner te promoveren.

Vijf minuten voor rust was Cambuur tweemaal dichtbij de openingstreffer. Eerst tastte Alblas mis bij een corner en verzuimde Antonia voor open doel binnen te schieten. Nog geen twee minuten later ontsnapte Souffian el Karouani aan een penalty toen hij Jacobs op de lijn van het strafschopgebied vloerde. Scheidsrechter Dieperink koos ervoor om de bal buiten ‘de zestien’ te leggen.

Aan het begin van de tweede helft was er direct meer vuurwerk dan in de eerste helft. Niet alleen buiten het stadion, waar het Friese Oud & Nieuw leek te worden gevierd, maar ook binnen de lijnen. Eerst kopte Janga vrijstand uit een corner voorlangs. Tegenstander  met een hevig vuurwerk, helaas voor de neutrale kijkers was dit slechts buiten het stadion. Uit een corner kopte Janga vrijstaand naast. Aan de andere kant gaf Cambuur-verdediger Sven Nieuwpoort het goede voorbeeld: de aanvoerder kopte tussen de palen recht op Alblas, maar de inzet was de goalie toch te machtig. Later bleek bij het zien van de beelden dat de verdediger de bal duidelijk met zijn hand binnenwerkte. Nieuwpoort gaf dat na afloop ook toe.

In een poging het tij te keren bracht trainer Rogier Meijer na ruim een uur spelen Okita. Direct bracht de Duitse Fransman nieuw elan. Twee keer binnen enkele minuten was de behendige aanvaller zijn directe tegenstander te snel af en bracht hij eerst Ayman Sellouf en daarna Bruijn in stelling. Beiden wisten het werk van de buitenspeler niet op waarde te schatten. Een kwartier voor tijd werd het pleit echter beslecht. Bart van Rooij, die prima speelde tot dit moment, liet zich eenvoudig in de luren leggen door Issa Kallon. Robert Mühren wist de gegeven penalty koelbloedig binnen te schieten.

In het restant van de wedstrijd wisten beide ploegen nauwelijks nog gevaarlijk te worden. Daarmee deelt de kampioenskandidaat een eerste tik uit aan de concurrentie.

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch, Schouten, Ter Heide; Hoedemakers, Jacobs (84. Oratmangoen), Maulun (84. Breij); Antonia (88. Paulissen), Mühren, Kallon (76. Korte).

Opstelling NEC: Alblas; Van Rooij, Van Eijden, Odenthal, El Karouani; Barreto (76. Van Ottele), Proper (64. Okita), Bruijn; Romeny, Janga, Sellouf.