Rogier Meijer was zaterdag in een jolige bui na de overwinning van NEC in de eerste oefenwedstrijd van het nieuwe seizoen. Zijn ploeg won met 8-0 van Galacticos Academy uit Engeland. "Jongens, gefeliciteerd met de overwinning", zei Meijer met een knipoog tegen de aanwezige pers. De trainer was tevreden met de zege.

"Ik heb goede dingen en mooie doelpunten gezien. We begonnen heel goed met een paar goede aanvaller. Ook zag ik dat we bij balverlies direct druk wilden zetten en erbovenop zaten. Gedurende de eerste helft vloeide dat even weg. Sommige jongens hadden moeite om dat vol te houden, dan zie je wel dat een wedstrijd toch anders is dan een training. In de tweede helft zat er veel voetbal in. De tegenstander was niet top, maar ik heb er wel van genoten."

NEC moest vrijdag schakelen na de afzegging van Longa’30. Vanwege een sterfgeval ging het duel met de hoofdklasser niet door. "Trieste omstandigheden bij Longa natuurlijk. We hebben met Muslu stad en land afgebeld, uiteindelijk lag de oplossing hier. De onder 21 zou tegen deze ploeg spelen. We wisten het niveau niet echt, maar ze hebben wel voetbalniveau. We moeten wedstrijden spelen, dan is dit toch lekker. We zien weer andere dingen. Ik ben tevreden over het niveau en de intensiteit bij de trainingen, maar een wedstrijd is toch anders."

De tactische formatie in de eerste helft:

Middenveld
Op het middenveld startte NEC met Jordy Bruijn en Van Ottele, met Thomas Beekman op 10. "Uiteindelijk zullen we wel met een soort 10 spelen, maar types als Bruijn en Proper zijn zelf behoorlijk intelligent in het positie kiezen. Dat geldt ook voor Barreto. Ik kan wel tegen Edgar zeggen dat hij zus en zo moet staan, maar daar heeft hij ook een bepaalde ervaring in. Ik denk dat het makkelijker wordt als we langer aan de bal zijn. Dan geloof ik erin dat het kan variëren. Dirk is geen echte 10, maar kan wel goed tussen de linies spelen. Als Elayis op rechts staan en naar binnen komt, is hij meer een 10."

Op papier zal NEC dus met de punt naar voren spelen, maar in de praktijk kan dat anders uitpakken. "We hebben niet echt een uitgesproken nummer 10. Thomas Beekman is dat wel, maar ik denk niet dat hij al klaar is om direct te spelen. We gaan het oplossen met veel beweging en variatie. Mathias De Wolf is meer een 8, maar kan ook op 10 spelen. Hij is ook een lopende speler. Mathias zou dat ook kunnen. Iemand die op die plek speelt, moet ook diepgang hebben, anders word je voorspelbaar. In principe spelen we met twee controlerende middenvelders en een 10."

Foto: Rob Koppers