Er worden veel vraagtekens gezet bij de tactiek van Rogier Meijer voor de zware uitwedstrijd van NEC tegen landskampioen Ajax. De trainer koos voor een 4-3-3-formatie en zag zijn ploeg volledig overlopen worden, met een 4-0 tussenstand tot gevolg. Hoofdredacteur en analist Pieter Zwart van Voetbal International vraagt zich af wat de bedoeling van Meijer is geweest.

“Het probleem van NEC lag in de eerste 25 minuten op de zijkanten”, analyseerde Zwart in een video. “De backs van Ajax duiken overal op. Soms zijn ze extra middenvelder, soms zijn ze buitenspeler. De vleugelspelers van NEC hadden geen idee hoe ze daarmee om moesten gaan. De eerste drie goals van Ajax begonnen allemaal op dezelfde manier. Daley Blind vraagt achterin de bal, Okita gaat op hem af en de passlijn naar Tadic komt open te liggen. Dan is er voor de backs van NEC geen houden aan.”

Natuurlijk is Ajax klassen beter dan NEC, maar volgens Zwart hadden de Nijmegenaren het beter kunnen oplossen. “De nummer 10 (Mikkel Duelund, red.) stond zonder bal naast de spits, waardoor er twee verdedigende middenvelders overbleven. Dat waren Schöne en Proper en dat zijn eigenlijk niet eens verdedigende middenvelders. Zodra Klaassen doorliep stonden de centrale verdedigers van NEC één tegen één. Als je dan NEC bent tegen Ajax heb je een probleem.”

En dat terwijl NEC in de play-offs indruk maakte met een zeer effectieve 5-3-2-formatie, waar met het inbrengen van Edgar Barreto ook naar werd teruggegrepen. “Het niveauverschil was ongekend en het is ook een les voor komende tegenstanders van Ajax. Als je op deze manier gaat spelen… Ajax is erg gewend dat tegenstanders verdedigen in 4-4-2 of 4-3-3. Dat spelen ze helemaal aan gort. Ze winnen bijna altijd tegen dat soort tegenstanders. Zeker als NEC het beheerst om in 5-4-1 te verdedigen, begin dan ook zo. Anders kun je net zo goed niet naar de Arena afreizen en zeggen: We doen het wel schriftelijk af.”

Foto: Orange Pictures