Ryan Koolwijk (28) weet nog altijd niet waar zijn toekomst ligt. De middenvelder is in het bezit van een aflopend contract en kan daardoor transfervrij vertrekken bij NEC. Met de Nijmegenaren maakt hij een teleurstellend seizoen door. Volgens de aanvoerder is de taalbarrière in de selectie een probleem. Rond het duel met Heracles Almelo sprak ForzaNEC.nl met de middenvelder.
Hoelang ben je nog in het shirt van NEC te bewonderen?
“Dat weet ik niet. Daar komt aan het einde van het seizoen meer duidelijkheid over. Ik wil me nu focussen op de wedstrijden die nog komen. Ik wil dat de club in de eredivisie blijft. Daarna ga ik pas kijken wat de mogelijkheden zijn. De club vroeg me voor de winterstop of ik open stond voor een nieuw contract. Dat zag ik wel zitten, maar het duurde daarna lang voordat we het gesprek aan gingen. Dat kwam door de financiële situatie. Na het seizoen gaan we verder praten.”
En wat als NEC degradeert?
“Dat weet ik niet. Ik heb met Excelsior ook in de Jupiler League gevoetbald. Maar ik wil het hoogst haalbare uit mijn carrière halen en dat is op dit moment niet de Jupiler League. Dat wil echter niet zeggen dat ik absoluut niet bijteken als we degraderen. Ik ga de mogelijkheden bekijken.”
Maar je hebt je huur in Nijmegen al opgezegd.
“Dat klopt, maar dat heeft niet met een mogelijk vertrek te maken. Ik verhuis terug naar Rotterdam. Ik wil me hier vol focussen op voetbal en als ik thuis kom wil ik van mijn familie genieten. Als ik naar de supermarkt ga of even naar buiten loop, wil ik niet constant aangesproken worden over hoe het met de club gaat of dat ik na het duel tegen Roda JC bierblikjes naar mijn hoofd kreeg geslingerd. Daar ben ik nu wel een beetje klaar mee.”
Waar gaat het fout dit seizoen?
“Het gaat fout op meerdere punten. We hebben een aantal wedstrijden pech gehad, maar ook duels waarin we de doelpunten te makkelijk weggaven en zelf niet scoorden. Tegen concurrenten hebben we het ook te vaak laten liggen dit seizoen. Die pakken op hun beurt dan wel de punten tegen andere clubs, waardoor wij verder naar beneden zakken. Maar ook de taalbarrière is een zwaktepunt. We hebben veel buitenlanders in de selectie en die spreken Engels, maar Nederlands is mijn voertaal en die van de club. Als je Engels moet spreken en sommige jongens verstaan het niet goed of je spreekt het zelf niet goed uit, kan dat net een tiende van een seconde zijn die het verschil kan maken. Dat komt omdat Nederlands voor mij natuurlijk is om te spreken. Het kan soms tot vergissingen leiden.”
Jullie sloten het vorige seizoen niet goed af, had Alex Pastoor toen al niet ontslagen moeten worden?
“Nee, helemaal niet. Ik vind nog steeds dat het niet aan de trainer lag. Pastoor is een heel goede trainer, maar dat is Anton Janssen ook en nu bungelen we ook onderaan. Ik snap wel dat Pastoor werd ontslagen. Na zo’n slechte reeks was het een logisch gevolg. Maar het had niet gehoeven. Dat gevoel heerste ook in de selectie. Niemand vond dat de trainer eruit moest.”
Welke doelstelling heeft het team met de komende wedstrijden in het vooruitzicht?
“We moeten bij de laatste plaats wegblijven. Tegen Cambuur moeten we winnen. Daarna tref je AZ, FC Twente en Ajax en dat zijn niet de wedstrijden waarvan je mag verwachten dat we drie punten pakken. De nacompetitie is een reële doelstelling, maar het liefst eindigen we een plekje hoger. Het gat met plek vijftien is zes punten, dus niets is onmogelijk.”