Over twee weken staat in De Goffert de Gelderse derby tussen NEC en Vitesse op het programma. De Arnhemse aartsrivaal is sinds vorig jaar in handen van de Georgiër Merab Jordania en stak haar ambities sinds de intrede van de geldschieter niet onder stoelen of banken. NEC-directeur Jacco Swart volgt de ontwikkelingen aan de andere kant van de Waal met interesse.
”De begroting is daar dit jaar al gestegen naar 25 miljoen euro. Dat is meer dan het dubbele van die van ons”, vertelt de 44-jarige sportbestuurder deze week in Voetbal International. ”Ik denk dat Vitesse er sowieso niet slechter van wordt. Vanaf het moment dat die club is overgenomen door Merab Jordaia, ben ik minder sceptisch geweest dan de gemiddelde Nijmgenaar. Ik maak altijd de vergelijking met Chelsea. Volgens mij was iedereen ook buitengewoon kritisch toen Roman Abramovich die club kocht, maar inmiddels is die kritiek volledig opgelost door zijn aanhoudende investeringsdrang en de geboekte sportieve successen”, vervolgt Swart.
”Als ik de plannen hoor van Vitesse om bijvoorbeeld in de trainingsaccommodatie te investeren, lijkt het mij niet dat dit een one day fly is. Het is echter moeilijk te beoordelen of Jordania echt met Vitesse voor de titel wil gaan of dat er andere belangen achter zitten. Komt het daar echt van de grond, dan gaan wij daar hoe dan ook last van hebben.”
Voordat Jordania naar Vitesse kwam, had hij zich ook gemeld in Nijmegen. Concreet werd een overname echter nooit, wat Swart enigszins teleurstelde. ”Ik was in elk geval zeker met hem om de tafel gaan zitten. Maar die beslissing zou ik uiteindelijk nooit alléén kunnen nemen. Toen Abramovic bij Chelsea kwam, schreeuwde iedereen ook dat hij binnen een paar jaar wel weer weg zou zijn. Inmiddels heeft hij al honderden miljoenen in zijn club gesopt en is hij er nog steeds.”
Swart staat dan ook niet onwelwillend tegenover de eventuele komst van bijvoorbeeld een oliesjeik uit Qater, die zijn geld wil steken in NEC. ”Wat mij betreft gaan we altijd in gesprek. Het gaat erom hoe je continuïteit van de club met zo veel mogelijk perspectief zo lang mogelijk kunt veiligstellen. Wij doen dat het liefst volgens bovenstaande methode (waarbij 49% van de aandelen in handen komt van een, nu nog niet bestaande, groep Vrienden van NEC, red.), maar er leiden méér wegen naar de oudste stad van Nederland”, denkt de beleidsbepaler, die sinds 2004 in dienst is bij NEC.